Skandál juniorské světové jedničky. Soupeři nadával do teploušů

- Jan Vojkůvka

Tohle si vycházející hvězda dánského tenisu za rámeček nedá. Holger Vitus Nodskov Rune během challengeru v italské Bielle dost nevybíravým způsobem urážel svého soupeře Tomase Martina Etcheverryho z Argentiny, kterého sice porazil 7:5, 2:6, 6:2, ale v zápalu boje jej nazýval teploušem a dalšími vulgárními výroky. Za své chování obdržel pokutu ve výši 1500 eur.

Rune si v italské Bielle dokráčel na začátku června pro premiérový titul na ATP Challenger Tour, když ve finále porazil ve třech setech Argentince Marca Trungellitiho. Mnohem víc, v negativním slova smyslu, se však ukázal o den dřív v semifinále proti Etcheverrymu.

Během semifinálového duelu zachytily ruchové mikrofony na kurtu jeho nepříliš vybíravý slovník. „Jsi kun*í hráč,“ pronesl v dánštině směrem k Etcheverrymu. A ani jeho další výrok by neprošel před desátou hodinou večerní. „Hraješ jako buze*antská p*del,“ říkal soupeři.

Jen krátce po těchto výrocích zahrál povedený vítězný úder a svůj výstup korunoval výkřikem: „Pojď, teplouši!“

Vítěz juniorky na Roland Garros, juniorská světová jednička a aktuálně 231. hráč světa, který v dubnu oslavil 18. narozeniny, byl za své chování podroben obrovské vlně kritiky.

V reakci na tuto kritiku si Rune uvědomil, že tímto směrem by se nerad ubíral a sypal si popel na hlavu. „Jsem mladý a musím se ještě hodně učit. Nic z toho mi nedává právo, abych říkal takové blbosti. Dostal jsem lekci a myslím, že kritika lidí je vůči mně fér. Je mi to vážně líto a doufám, že lidé mou omluvu přijmou,“ uvedl dánský hráč.

ATP následně podrobila jeho chování přezkoumání a udělila mu pokutu ve výši 1500 eur. Vzala přitom v potaz fakt, že se Rune ještě před vyšetřením těchto prohřešků veřejně omluvil.