Nečekané trable! Světová dvojka končí v Halle hned v prvním kole

- Jan Vojkůvka

Měla to být jeho generálka na Wimbledon, na níž chtěl zazářit. Místo toho se světová dvojka Daniil Medveděv pakuje z Halle už v prvním kole. Nad jeho síly byl totiž domácí Jan-Lennard Struff, s nímž prohrál ve dvou setech 6:7(6), 3:6.

Medveděvovi nebylo nic platné, že se v první sadě probil do vedení 5:3, ani to, že si ve dvanácté hře vypracoval na returnu setbol. V obou případech jej zastavil Struff, který v klíčových momentech dokázal zabrat a sbírat cenné fiftýny na své konto.

V tiebreaku se Němec rychle dostal do vedení, a ač dva setboly také nevyužil, ten třetí se už ujal. A ve druhém setu už byl jasně lepším hráčem, když vybojoval vedení 5:1 a duel posléze, i přes ztrátu jednoho servisu, dopodával.

Vyřazení Medveděva v prvním kole je velkým překvapením, a to i kvůli výrazně negativní bilanci Struffa na travnatých dvorcích (18 výher a 26 porážek během kariéry). Ruská hvězda je přitom stavěnější na tvrdší a rychlejší povrchy, čímž tráva v Halle rozhodně je. Sedí mu rozhodně víc než antuka, na níž se dlouho trápil.

Navíc Medveděv na Roland Garros chytil formu a skvělými výkony se prokousal až do čtvrtfinále, což bylo v jeho podání tak trošku senzace. O to větší rozpaky panují mezi jeho fanoušky i v jeho týmu po nečekaně brzkém výpadku v Halle.

Pro Rusa to ke všemu byla generálka na Wimbledon. Na něm sice obhajuje jen třetí kolo, ale jeho cíle a hlavně ambice leží někde trochu jinde. S výkonem, jakým se prezentoval v Halle, by však ani v All England Clubu příliš neprorazil.

A pokud chce bojovat o post světové jedničky, na kterou ztrácí necelých 2000 bodů, potřebuje další dobré výsledky jako sůl.