Finále Billie Jean King Cupu v Praze? Jednáme o tom, hlásí Kaderka

- Jan Vojkůvka

Letošní finále Billie Jean King Cupu (bývalého Fed Cupu) se mělo hrát v Budapešti. Mělo. Situace se totiž už květnu dost zkomplikovala a těžit z toho může český tenis! „Už několik týdnů jednám s prezidentem ITF, abychom mohli finále Fed Cupu pořádat,“ oznámil na tiskové konferenci šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

Finálový turnaj, na který se loni kvalifikovalo dvanáct nejlepších ženských družstev planety, byl sice přidělen Budapešti, ale v roce 2020 byl kvůli koronaviru odložen a letos opět posunut. V květnu se tak organizátoři z Maďarska omluvili a pořadatelství se vzdali.

A jak se v pondělí ukázalo, do honby na pořádání "mistrovství světa" ženských týmů vstoupili i Češi.  „Není to určitě nereálné. Už několik týdnů jednám s prezidentem ITF,“ oznámil na tiskové konferenci Kaderka.

Pomoci ve vyjednávání přitom může i úspěch Barbory Krejčíkové v Paříži. „Hodně to záleželo i na výsledku Roland Garros. Pokud by Bára vyhrála, byla by určitě mnohem větší šance na to, abychom vyjednávali i v Česku, abychom mohli finále Fed Cupu,“ připustil Kaderka. V sobotu se pak tato možnost stala realitou.

„Byla by pohádka, kdyby se světové finále odehrálo v Praze,“ pokračoval šéf svazu. „Do poloviny června musíme oznámit, zda Praha chce převzít celou finálovou skupinu Fed Cupu od Budepešti. Česká republika je nyní na špičce peletonu, který by měl dospět až do organizátorského finále. Pokud by se to podařilo, bylo by to ve 44. týdnu roku,“ dodal.

Možnost hrát finále Billie Jean King Cupu doma, před českým publikem, se enormně líbí i čerstvé grandslamové šampionce Barboře Krejčíkové. Ta by rozhodně patřila do týmu Petra Pály.

„Bylo by to úžasné. Když jsem byla nominovaná v roce 2018, byla jsem v O2 aréně a viděla Katku, jak hraje o poslední bod, do toho všichni ti lidi, mexické vlny... tehdy jsem se úplně klepala,“ vzpomínala Krejčíková. „Říkala jsem si, že bych to nedala. Teď už bych si na to měla věřit, ale uvidíme, co bude, až to přijde.“