Martincová rozšířila počet Češek v Birminghamu na tři. Další tři hrají v Berlíně

- Jan Vojkůvka

Tereza Martincová zvládla dvoukolovou kvalifikaci v Birminghamu a úspěšně se kvalifikovala do hlavní soutěže. V nedělním finále porazila Španělku Georginu Garcia-Perezovou 6:3, 6:2 a rozšířila počet českých tenistek na anglickém turnaji na tři. Další tři Češky se představí také na travnatém turnaji v Berlíně.

Šestadvacetiletá Martincová, jež letošní travnatou premiéru absolvovala v Nottinghamu, kde dokráčela do čtvrtfinále, si dobrou formu přivezla i do Birminghamu. To potvrdila i tím, že se dokázala bez velkých obtíží kvalifikovat do hlavní soutěže (zahraje si se Samanthou Stosurovou), kde už před startem kvalifikace měly zajištěnou účast dvě její krajanky.

Kristýna Plíšková si na svou soupeřku musela počkat až do skončení kvalifikace a nalosována k ní byla nakonec Američanka CoCo Vandewegheová.

Roli osmé nasazené bude plnit Marie Bouzková, která také hrála v Nottinghamu, ale připsala si tam pátou porážku v řadě. Napravit se to pokusí v Birminghamu v náročném souboji s Tchaj-wankou Su-wej Sie.

Tři české hráčky si zahrají i v Berlíně, kde se bude konat turnaj z kategorie WTA 500. Hned ve druhém kole přitom může dojít na české derby mezi Karolínou Muchovou a Markétou Vondroušovou.

Zatímco Muchová bude plnit roli nasazené osmičky a v úvodním kole se střetne s Ruskou Veronikou Kudermětovovou, Vondroušová narazí na jednu z kvalifikantek a obě tak budou v prvním kole favoritkami.

V hlavní soutěži je také Karolína Plíšková, která jako turnajová čtyřka má v prvním kole volný los. V osmifinále se však může střetnout s Američankou Jessicou Pegulaovou, s níž letos prohrála všechny tři zápasy na betonech v Dauhá, Dubaji a Miami.