První trenér? Je to suprový chlap, naučil mě vytrvalosti, líčí vděčná Krejčíková

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková se triumfem ve dvouhře a ve čtyřhře na letošním Roland Garros zařadila mezi velké tenisové hvězdy. K tomu, aby mohla pozvednout nad hlavu poháry Suzanne Lenglenové a Simonne Mathieuové, nicméně vedla velmi dlouhá cesta. U jejího počátku stál nyní osmasedmdesátiletý Antonín Ondra, trenér a správce kurtů v Ivančicích, kde Krejčíková stále bydlí. „Moc se těším, až mu pojedu ukázat trofej,“ vyhlížela na sobotní tiskovce grandslamová šampionka. Tehdy ještě netušila, že nakonec poveze z Paříže trofeje dvě.

Bydliště Barbory Krejčíkové? Menší jihomoravské město Ivančice s necelými 10 tisíci obyvateli, odkud pocházel třeba vynikající herec Vladimír Menšík. Právě v tamním tenisovém klubu se senzační vítězka letošního Roland Garros seznámila s bílým sportem, který jí v posledních dnech přinesl nádherné zážitky.

„Když jsem přišla do klubu, kde hrál brácha, staral se tam o kurty a dělal trenéra,“ vzpomínala na svého prvního trenéra Antonína Ondru pětadvacetiletá Krejčíková. „První mi řekl, že musím jít na zeď a že se do toho musím naučit trefovat. A až si to opakovaně desetkrát vrátím se zdí, pak teprve můžu na kurt. Naučil mě vytrvalosti a trpělivosti.“

Krejčíková je svému prvního tenisovému učiteli vděčná, a když ve světě vybojuje trofej, neopomene se s ním o svou radost podělit. „On je pro mě základní stavební kámen. Věnoval se mi, dal mi základy a je to suprový chlap. Ráda se za ním jezdím odreagovat a jenom si s ním popovídat. Moc se těším, až mu pojedu ukázat trofej,“ poznamenala tenistka, která se v Ivančicích účastní i brigád k přípravě kurtů.

„Ráda se učím věci ohledně tenisu, ohledně kurtu, jak se to dělá. Jsem tam ráda, vždycky je tam dobrá parta, všichni jsou hodní. Je příjemné trávit čas mezi normálními lidmi. Neřeší, že hraju velký tenis, a berou mě jako sobě rovného člověka. A to se mi líbí,“ uzavřela Krejčíková, jež chce navzdory fantastickému pařížskému výsledku nadále zůstat skromnou holkou z malého města.