V závěru došly síly. Nechápu, kde bereš energii, řekla Pavljučenkovová Krejčíkové

- Jan Vojkůvka

Má za sebou nejlepší grandslamový turnaj v kariéře. Anastasija Pavljučenkovová se poprvé v kariéře probila do finále na některém z turnajů velké čtyřky a srdnatě bojovala o nejvyšší stupínek. Poslední překážku v podobě Barbory Krejčíkové však už překonat nedokázala.

Vyšťavená, rozbitá, zklamaná, ale přesto šťastná. Ve tváři unavené Pavljučenkovové bylo patrné, že se jí v hlavě mísí spousta emocí. Dokázala si vynutit třetí set, dokázala odvrátit tři mečboly, ale když při poslední výměně zahlásil rozhodčí po jejím úderu aut, sen o obratu a titulu se rozplynul.

„Nikdy není lehké být poraženou finalistkou,“ vyprávěla na tiskové konferenci. „Ale pořád musím být vděčná za tyto dva úžasné týdny.“

Ve finálové bitvě s Krejčíkovou se vydala ze všech sil. Ke konci zápasu už jen marně hledala zbytky energie ve svých rezervách. Na to poukázala i po utkání, kdy své přemožitelce vysekla poklonu za její fyzický fond, i díky němuž ji nakonec přetlačila.

„Fakt nevím, Báro, kde bereš tolik kuráže a síly, abys hrála dvouhru i čtyřhru,“ podivovala se už na kurtu Pavljučenkovová. „Při posledním fiftýnu jsem už neměla žádnou šťávu. Ať se ti zítra v deblu daří,“ řekla své soupeřce Ruska.

Na pozápasové tiskové konferenci pak litovala svých nevyužitých šancí i bolístek, se kterými se musela popasovat. „Už v utkání proti Sabalenkové jsem se cítila fyzicky hodně špatně. Už tehdy jsem potřebovala ošetřit nohu. Nějaký čas se totiž trápím s levým kolenem,“ podotkla. „Je to taková ostuda, když hraji tak dobře, ale tělo mi říká, že nechce pokračovat,“ mrzelo ji. „Čím víc pak hrajete, tím se stav těla zhoršuje. Ani nevím, jak je možné, že jsem tehdy vyhrála.“

I v duelu s Krejčíkovou si musela vyžádat přestávku na ošetření během skvěle rozjetého druhého setu. Ten sice do vítězného konce dotáhla, ale ve třetí sadě už začala ztrácet. „Při servisu jsem cítila spoustu bolesti na zadní straně stehna,“ uvedla důvod, proč se nechávala na kurtu ošetřit.

Přesto bojovala a snažila se ukořistit premiérový grandslamový titul. V rozhodujících chvílích ale na Krejčíkovou nestačila, což sportovně uznala: „Ke konci prostě hrála solidněji a lépe než já,“ podotkla.

Se svou antukovou sezonou je však nadmíru spokojená. A má proč, vždyť dosáhla skvělých výsledků. „Před pár týdny jsem byla s bratrem na kávě a on mi řekl, že ve mně věří. Já mu odpověděla, že si taky věřím, ale že nejsem zcela fit a potřebuji nejspíš víc času. A pak jsem došla do semifinále v Madridu a do finále tady. Jo, myslím, že to tu byly pozitivní dva týdny,“ uzavřela s úsměvem.