Navázala na Mandlíkovou, ohromila Paříž! Šampionka Nosková chce hrát co nejvíc grandslamů

- Marek Bartošík

Linda Nosková se může pyšnit titulem juniorské grandslamové šampionky. Stále se lepšící česká naděje porazila ve finále Roland Garros silnou Rusku Eriku Andrejevovou 7:6(3) a 6:3, čímž navázala na dávný triumf Hany Mandlíkové z roku 1978. „Je to úžasný pocit, nepopsatelné. Jsem na sebe pyšná, jak jsem turnajem prošla, každý zápas od začátku do konce byl náročný,“ ohlédla se za parádní pařížskou misí Nosková.

Poprvé od roku 1978, kdy ovládla juniorský turnaj na Roland Garros Hana Mandlíková, poznal antukový grandslam českou juniorskou šampionku. Stala se jí šestnáctiletá Linda Nosková, která se tak jako juniorská grandslamová šampionka zařadila po bok Marie Bouzkové (US Open 2014), Kristýny Plíškové (Wimbledon 2010), Karolíny Plíškové (Australian Open 2010) či Barbory Strýcové (Australian Open 2002 a 2003).

„Draly se mi slzy do očí, což se mi často nestává. Bylo to hodně dojemné. Je to skvělý pocit být mezi nejvyššími,“ vyznala se Nosková, jež si ve finále poradila s taktéž šestnáctiletou Erikou Andrejevovou z Ruska.

„Obě jsme hrály velmi dobře od začátku do konce, bojovaly jsme o každý míč,“ zmínila se o pohledném klání Češka.

Talentovaná slečna, která obdivuje Serenu Williamsovou, Petru Kvitovou a Barboru Strýcovou, si mohla poprvé v kariéře vyzkoušet atmosféru skutečně velkého zápasu. V hledišti středně velkého dvorce číslo 14 fandily stovky lidí, mnozí diváci si navíc po konci střetnutí za Noskovou přišli pro podpis nebo společnou fotku.

„Atmosféra byla skvělá, každá podpora se počítá, ale fanoušků jsem si moc nevšímala. Soustředila jsem se na sebe a svoji hru,“ přiblížila česká šampionka.

A její další plány? „Chci hrát co nejvíce (juniorských) grandslamů a zároveň hrát co nejvíce turnajů dospělých,“ je pevně rozhodnuta Nosková, která bydlí a trénuje v Přerově.

„Už jsem tam třetím rokem, vyhovuje mi to. Mám tam pana Krupu, skvělé spoluhráče a dobré zázemí,“ pochvaluje si svěřenkyně Tomáše Krupy. Bývalý trenér Tomáše Berdycha či Karolíny Plíškové byl s Noskovou i v Paříži, kde dohlížel na její fantastické tažení.

Krupa zároveň plnil roli trenéra dívek české juniorské výpravy na letošní Roland Garros. „Jsem ráda, že jsem mohla být součástí výpravy. Chci poděkovat Českému tenisovému svazu, že mě vzal celý týden pod svoje křídla,“ uzavřela vítězka pařížské juniorky.

Roland Garros (FRA, antuka)
Finále dvouhry juniorek
LINDA NOSKOVÁ (655.) – Erika Andrejevová (RUS, 631.) 7:6(3), 6:3