Můj nejlepší zápas na Roland Garros, má jasno Djokovič. Jak vnímal nepovedený start?

- Marek Bartošík

Očekávání se naplnila do posledního puntíku. Novak Djokovič a Rafael Nadal svedli v pátečním semifinále Roland Garros nervy drásající bitvu, kterou nakonec po více než čtyřech hodinách ovládl Djokovič 3:6, 6:3, 7:6(4) a 6:2. Svému španělskému rivalovi tak připravil teprve jeho třetí porážku na pařížském grandslamu. „Je to určitě nejlepší zápas, který jsem na Roland Garros odehrál, a jeden ze tří nejlepších v mé kariéře. Tuhle noc si budu navždy pamatovat, atmosféra byla výjimečná, elektrizující,“ líčil na tiskové konferenci Djokovič.

Kapitola číslo 57 rivality Djokovič – Nadal zasáhla každého tenisového fanouška. Vrcholem snažení dvou tenisových velikánů se stal neuvěřitelný třetí set, trvající 97 minut! Nadal si v jeho závěru dokonce vypracoval setbol, Djokovič ale reagoval povedeným kraťasem. A posléze získal klíčový tiebreak.

„To je sport. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete,“ konstatoval na tiskové konferenci Nadal. „Dal jsem tomu všechno, pravděpodobně to nebyl můj nejlepší den. Přesto jsem měl velkou šanci, setbol na returnu druhého podání. Mohlo se stát cokoliv,“ věděl moc dobře třináctinásobný šampion turnaje, jenž si pohoršil svou zápasovou bilanci v Paříži na 105 vítězství a tři porážky (prohrál také v roce 2009 s Robinem Söderlingem a v roce 2015 právě s Djokovičem).

Pětatřicetiletý Nadal přitom vstoupil do utkání skvěle – vedl 5:0 na gemy. „Přestože jsem nezačal dobře, necítil jsem se moc nervózní,“ vrátil se k nepovedenému startu Djokovič. „Věděl jsem, že trefuji míče velmi dobře. Byl jsem připraven, cítil jsem se dobře mentálně i fyzicky. Měl jsem jasnou taktiku, abych předvedl lepší výkon než v loňském finále,“ odkázal na debakl 0:6, 2:6 a 5:7.

Srbskému tenistovi hrály do karet i podmínky, které do značné míry eliminovaly pověstný topspin z Nadalova forhendu. „Podmínky byly později pomalejší, míče méně skákaly, měly méně topspinu, což ho zvýhodňovalo,“ hodnotil Nadal. „Ale to nevadí, je to tenis. Hráč, který se lépe přizpůsobí podmínkám, si zaslouží vyhrát. Takže bez pochyb si dnes on zasloužil vyhrát,“ nehledal výmluvy dvacetinásobný grandslamový šampion.

Závod o největší počet grandslamových titulů ze dvouhry mužů nabírá na obrátkách. Nadal s Rogerem Federerem jsou na dvaceti, sprinter Djokovič útočí už na svou devatenáctou trofej. Zbývá mu k ní poslední krok – v nedělním finále potřebuje porazit dvaadvacetiletého Řeka Stefanose Tsitsipase (5. v žebříčku ATP).

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
Finále mužské dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Rafael Nadal (ESP, 3.) 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2