Roland Garros: Fantastická Krejčíková vybojovala grandslamový titul! Nosková je juniorskou šampionkou

- Redakce

Barbora Krejčíková to dokázala! Česká tenistka ve finále Roland Garros slaví životní úspěch a ve 25 letech se stala grandslamovou šampionkou! V sobotní bitvě s další finálovou debutantkou Anastasijí Pavljučenkovovou opět prokázala pevné nervy a zdolala svou soupeřku po setech 6:1, 2:6, 6:4. Úspěch českého tenisu korunovala v juniorce šestnáctiletá Linda Nosková, která ve finále dvouhry přemohla Rusku Eriku Andrejevovou. V Paříži se bude hrát také finále mužské čtyřhry a dalších juniorských kategorií.

„Je těžké teď něco říct, protože ani nemohu uvěřit tomu, co se stalo, že jsem vážně vyhrála grandslam,“ soukala ze sebe na kurtu dojatá Krejčíková. „Tohle, co se stalo, co se za celé dva týdny událo, je díky ní, díky tomu, že na mě shlíží z nebe. Bylo úžasné, že jsem ji mohla poznat, byla pro mě velkou inspirací a hrozně mi chybí, ale doufám, že je teď šťastná“ věnovala jedny z prvních slov po triumfu Janě Novotné, své bývalé mentorce a trenérce.

Už úvod finálového zápasu naznačil, že se může jednat o dlouhou a vyrovnanou bitvu. Hned první fiftýn se hrál téměř minutu a první čtyři hry jich zabraly hned dvacet. A průběh zápasu to nakonec i potvrdil. Souboj, který trval takřka dvě hodiny, navíc nabídl kvalitní tenis se spoustou zvratů.

Úvodní sada se ale nakonec stihla odehrát za pouhých 31 minut a Barbora, která si prohrála hned zkraje duelu servis, ji suverénně ovládla. Na brejk Pavljučenkovové totiž zareagovala rebrejkem přes dvě shody a nakopla se tím ke šňůře šesti získaných gemů v řadě.

I druhý set mohla začít Krejčíková parádně, ale nabídnutý brejkbol nevyužila. To Pavljučenkovová byla ve druhém gemu úspěšnější, když proměnila v pořadí třetí brejkbol, který záhy potvrdila při svém podání a ujala se vedení 3:0.

Česká tenistka se rázem nemohla dostat do rytmu, který předváděla během první sady a ruská hráčka ji přehrávala. Krejčíková si ztratila podání znovu v šestém gemu a v další hře čelila setbolu. Ten se jí ovšem povedlo obrátit a snížit na 2:5, přičemž Pavljučenkovová si v jedné z výměn natáhla nejspíš stehenní sval, kvůli němuž pokulhávala a musela si vzít přestávku na ošetření.

Krátká pauza nejspíš Rusce prospěla, protože hned v další hře na returnu využila svůj další setbol a úspěšně srovnala skóre zápasu na 1:1.

Kvalita hry se držela na vysoké úrovni i v rozhodující sadě. Lépe do ní vstoupila česká hráčka, která si povedeným kraťasem zajistila brejkboly ve třetím gemu a hned první byl proměněn po dvojchybě soupeřky. Pavljučenkovová ale zbraně nesložila a povedlo se jí rychle srovnat na 2:2.

Krejčíková ale dál bojovala a ze všech sil se snažila strhnout převahu na svou stranu. To se jí definitivně povedlo v sedmém gemu, kdy dosáhla na svůj šestý brejk v utkání a své vedení potvrdila svým servisem. V devátém gemu si na returnu vypracovala dva mečboly, které sice nevyužila, ale vzápětí to napravila při vlastním podání a duel úspěšně zakončila čtvrtým mečbolem.

Pětadvacetiletá Barbora Krejčíková se po Janě Novotné a Petře Kvitové stala třetí českou grandslamovou šampionkou od vzniku samostatné České republiky. Na Roland Garros navázala na triumf legendární Hany Mandlíkové z roku 1981.

Právě Mandlíková je nejúspěšnější českou, respektive československou, tenistkou na grandslamovém poli. Během kariéry posbírala čtyři singlové trofeje. Až do sobotního úspěchu Krejčíkové byla také jedinou českou vítězkou v historii pařížského turnaje.

Nosková ovládla juniorku na Roland Garros!
Šestnáctiletá Linda Nosková zvítězila na Roland Garros ve dvouhře juniorek, když ve finále porazila Rusku Eriku Andrejevovou za hodinu a 37 minut 7:6(3) a 6:3.

Česká tenistka v prvním setu nevyužila vedení 5:3, poté ale uspěla ve zkrácené hře. Ve druhém dějství sice zaostávala o brejk, ztrátu však rychle dohnala a průběh sady následně otočila ve svůj prospěch.

„Je to úžasný pocit, nepopsatelné. Jsem na sebe pyšná, jak jsem turnajem prošla, každý zápas od začátku do konce byl náročný,“ ohlédla se za parádní pařížskou misí Nosková.

Nosková je první českou grandslamovou šampionkou ve dvouhře juniorek od roku 2014, kdy na US Open uspěla Marie Bouzková. Na Roland Garros se česká (respektive československá) juniorka dosud naposledy radovala v roce 1978, kdy triumfovala Hana Mandlíková.

Podrobnější ohlasy si můžete přečíst zde.

Herbert s Mahutem získali domácí titul
Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut vybojovali titul ve čtyřhře mužů na Roland Garros. Domácí tenisté ve finále porazili Kazachy Alexandra Bublika a Andreje Golubjova 4:6, 7:6(1), 6:4 a získali už svou pátou grandslamovou trofej.

Finále ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 32.) [31] 6:1, 2:6, 6:4

Finále mužské čtyřhry
Bublik, Golubjov (oba KAZ) – Herbert, Mahut (oba FRA) [6] 6:4, 6:7(1), 4:6

Finále dvouhry juniorek
LINDA NOSKOVÁ (655.) – Erika Andrejevová (RUS, 631.) 7:6(3), 6:3

Finále čtyřhry juniorek
Ealaová (PHI), Selechmětěvová (RUS) [1] – M. Bondarenková (RUS), Tothová (HUN) [8] 6:0, 7:5

Finále dvouhry juniorů
Luca Van Assche (FRA, 1211.) [13] – Arthur Fils (FRA, 1035.) [14] 6:4, 6:2

Finále čtyřhry juniorů
Fils, Mpetshi Perricard (oba FRA) [4] – Katz (BEL), Samofalov (UKR) 7:5, 6:2

Kompletní rozpis zápasů a výsledky naleznete na webu turnaje.