Dokonalé emoce, výjimečný zážitek! Juniorka Nosková slaví postup do finále Roland Garros

- Marek Bartošík

Den po Barboře Krejčíkové postoupila do finále Roland Garros také česká juniorka Linda Nosková. Šestnáctiletá tenistka otočila na pařížské antuce náročné semifinále s Ruskou Dianou Šnajdrovou (1:6, 6:3, 6:3), a v sobotu si tak zahraje o svou premiérovou grandslamovou trofej. „Emoce byly nahoru dolů, po posledním míčku dokonalé. Je to skvělý pocit a výjimečný zážitek, tohle se neděje každý den,“ radovala se na tiskové konferenci česká finalistka.

Linda Nosková začala na letošní pařížské juniorce třemi jasnými výhrami, ve čtvrtfinále udolala nasazenou jedničku Victorii Jiménezovou Kasintsevovou a v semifinále vyzrála i na velmi silnou Rusku Dianu Šnajdrovou, jež na turnaji povolila pouhé tři gemy jiné Češce Darje Viďmanové.

„S Dianou se hodně známe, vím o jejím stylu tenisu. V prvním setu mě ale hodně překvapila, pak jsem něco změnila. Rozhodující gem byl na 4:3 ve třetím setu, kdy jsem soupeřku přes shodu brejkla,“ vyprávěla Nosková, která první sadu ztratila za pouhých 17 minut.

Levou rukou hrající Ruska, vystrojená nepříliš typickým šátkem, byla skutečně těžkým oříškem. „Chodí do toho, hodně zlepšila forhend. Hraje velmi dobře, v předchozích kolech porazila spoustu dobrých hráček,“ pochválila svou sedmnáctiletou protivnici česká juniorka.

Šestnáctiletá Nosková, jež letos získala už dva tituly na ženském okruhu ITF, se mohla v klíčových chvílích spolehnout právě na nabyté zkušenosti. „Letos už jsem nějaké zápasy odehrála, takže mám jistotu v úderech. Díky tomu mám sebevědomí, což mi pomáhá. Hlavně si jdu pro svoje míče a tím určuji, jak bude výměna vypadat,“ popsala finalistka Roland Garros.

Vyrovnanému klání přihlížely stovky fanoušků, to ale odhodlaná Nosková příliš neřešila. „Fanoušky moc nevnímám, což je myslím dobře,“ řekla úspěšná juniorka. „Bylo tam spoustu lidí, ale soustředila jsem se na svoji hru. Ve třetím setu jsem už měla klapky na očích a šla jsem si pro vítězství.“

Nosková postoupila do finále juniorského Roland Garros jako první Češka od roku 1989, kdy se stejný krok povedl Evě Švíglerové. Poslední českou (respektive československou) šampionkou na pařížské juniorce byla v roce 1978 Hana Mandlíková. Pokud bychom brali v potaz všechny čtyři grandslamy, pak je zatím poslední českou vítězkou ve dvouhře juniorek Marie Bouzková (US Open 2014).

Zdali se Česká republika dočká další grandslamové šampionky v kategorii dívek, se dozvíme už v sobotu, kdy se Nosková střetne ve finále s Ruskou Erikou Andrejevovou (631. v žebříčku WTA).

Roland Garros (FRA, antuka)
Semifinále dvouhry juniorek
LINDA NOSKOVÁ (655.) – Diana Šnajdrová (RUS, -) 1:6, 6:3, 6:3