V nejlepším přestat? Zaplatili jsme, zůstaneme, protestovali fanoušci. Hráči museli do šaten

- Filip Lefenda

V Paříži došlo tento týden ke zmírnění nočního zákazu vycházení, a diváci tak mohli ve středu vůbec poprvé navštívit i večerní čtvrtfinálový tahák na dvorci Philippa Chatriera. Ten obstarali světová jednička Novak Djokovič a devítka Matteo Berrettini. Zprvu jednoznačně se vyvíjející klání dostalo po Italově vzedmutí ve třetí sadě nový náboj. Fanoušci byli ve varu, pak ale přišla rána – ochozy museli v průběhu čtvrtého dějství opustit. Proti jejich vůli.

První dva sety byly jasnou záležitostí a zdálo se, že to bude pro favorita rychlá „šichta“. Djokovič je získal poměrem 6:3 a 6:2. Třetí sadu, která trvala rovnou hodinu, ale musel rozhodnout až dramatický tiebreak. V tom otočil italský outsider stav ze 4:5 na 7:5 a poslal duel – i k radosti publika – do čtvrtého setu.

Diváci byli ve varu, nadšení ale netrvalo dlouho. Drama na kurtu posléze vystřídalo to v ochozech. Bylo totiž jasné, že střetnutí neskončí před jedenáctou hodinou večerní. Právě tou začíná ve francouzské metropoli zmírněná varianta nočního zákazu vycházení. A když se pak fanoušci, kteří v průběhu duelu vytvářeli bouřlivou kulisu, dozvěděli, že musí tribuny nejpozději ve 22:45 hodin opustit, mnozí začali protestovat.

„Zaplatili jsme, zůstaneme,“ skandovali naštvaní tenisoví příznivci. Na adresu těch, kteří svá místa poslušně včas opustili, reagovali posměšně.

Nakonec ale měla radikálnější část návštěvníků stejně smůlu. Pět minut před jedenáctou odešli oba aktéři čtvrtfinále do útrob stadionu a čekali, kterak se pořadatelům podaří vyklidit prostory.

Po zhruba dvaceti minutách se podařilo. Zápas mohl pokračovat a Djokovič si brejkem z dvanáctého gemu, který byl ve čtvrtém setu jediným, došel pro vítězství. V tichosti...