Nosková si vyšlápla na juniorskou dvojku! Je to skvělý pocit, raduje se z premiérového semifinále

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Parádní skalp vybojovala ve čtvrtfinále juniorky na Roland Garros česká tenistka Linda Nosková. V souboji o postup do premiérového grandslamového semifinále zdolala druhou hráčku juniorského žebříčku a šampionku loňského Australian Open Victorii Jimenezovou Kasintsevovou po setech 7:5, 2:6, 6:3. „Je to skvělý pocit. Těší mě, že ačkoliv mi to nešlo, tak jsem zápas dokázala vybojovat,“ radovala se na tiskové konferenci.

Nosková, která úspěšně kombinuje profesionální okruh s tím juniorským a sama figuruje na 20. místě juniorského žebříčku, se musela na kurtu číslo 14 popasovat s nepříjemnou hrou jedné z největších hvězd na juniorském poli současnosti. Nasazená jednička a juniorská dvojka Kasintsevová však nakonec nebyla nepřekonatelnou překážkou.

„Nebyl to lehký zápas. Věděla jsem, jaké kvality Victoria má,“ uvedla po utkání Nosková, která už před střetnutím věděla, jaké jsou silné i slabé stránky její soupeřky. I proto ji také překvapilo, že zápas neměl, dle jejích slov, vysokou úroveň. „Bylo tam ale z obou stran hodně míčů, které nebyly natolik dobré. Zápas to nebyl nejkvalitnější,“ podotkla.

Souboj, jenž trval rovných 100 minut, však vyzněl lépe pro českou tenistku, která se už na juniorském okruhu prakticky nevyskytuje a naposledy hrála loni v říjnu právě v Paříži. Tehdy vybojovala čtvrtfinále, tedy výsledek, který ve čtvrtek překonala.

„Mám radost, že jsem ve svém prvním grandslamovém semifinále, ale výsledek mohl být lepší,“ smála se Nosková, jež také uvedla, že v utkání si prošla i menší krizí. „Na začátku druhého setu mi došla energie. Pak jsem si vyměnila raketu a zkusila jsem zahrát třeba kraťas a jít na síť. Za stavu 0:2 ve třetím setu jsem začala hrát podobně jako v prvním setu a vycházelo to. Snažila jsem se ji rozběhávat a tlačit na ni,“ vysvětlila svůj recept na soupeřku, díky kterému otočila ve třetím setu z 0:2 na 5:2.

Pro šestnáctiletou Noskovou bylo utkání pikantní i z toho hlediska, že s Kasintsevovou hraje v Paříži čtyřhru, v níž se tento česko-andorrský pár probojoval rovněž do čtvrtfinále (bude se hrát ve čtvrtek odpoledne). A i to Lindě pomohlo k úspěchu v boji o postup do semifinále. „To, že je moje deblová parťačka, má své plusy i mínusy, protože vím, jak hraje,“ řekla.

Česká tenistka, která letos v březnu vybojovala i své první dva tituly mezi profesionálkami (oba získala v Bratislavě), je navíc přímo v Paříži podporována svým trenérem Tomášem Krupou, což jí rovněž pomáhá v cestě za úspěchem. Má totiž možnost na případných nedostatcích ve své hře okamžitě pracovat s někým, kdo ji zná nejlépe.

„Je vždy lepší, když mám vlastního trenéra po svém boku. Spolupráce je pak lepší, když se mnou cestuje, je se mnou na tréninku a může sledovat zápas i vidět chyby na vlastní oči,“ dodala grandslamová semifinalistka.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry dívek
Victoria Jimenezová Kasintsevová (AND) – LINDA NOSKOVÁ 5:7, 6:2, 3:6