Přemožitelka Siniakové dál válí. Svými výkony chce inspirovat celé Slovinsko

- Jan Vojkůvka

Svůj debut mezi nejlepší čtyřkou na grandslamu prožije ve čtvrtek i Tamara Zidanšeková. Už nyní ale přepisuje tenisovou historii své země. Stala se totiž první Slovinkou, která se od osamostatnění země (1991) probila do čtvrtfinále, což vzápětí ještě vylepšila vydřenou výhrou nad Španělkou Badosaovou. A věří, že může svou úspěšnou jízdou inspirovat celou zemi.

Tak daleko žádná Slovinka v samostatné historii tohoto státu nedošla. Maximem byla tři osmifinále bývalé světové dvacítky Katariny Srebotnikové, která byla také světovou jedničkou ve čtyřhře.

V současnosti 85. tenistka žebříčku (po Roland Garros bude nejhůře na 47. místě světa) do Paříže přijížděla s opatrnými vyhlídkami. Antuková sezona jí totiž vyšla jen zčásti, když se probojovala sice do finále v Bogotě, ale na dalších turnajích bylo maximem jen druhé kolo.

„Věděla jsem, že mám před Roland Garros natrénováno a jsem v dobré formě. Měla jsem šanci odehrát spoustu zápasů, i třeba proti Bartyové v Madridu, což mi hodně pomohlo a potvrdilo, že mohu hrát dobře,“ řekla na jedné z tiskových konferencí s tím, že ale až tak úspěšné tažení nečekala. Ve Francii se totiž nakopla k životnímu výsledku.

Zidanšeková měla přitom několikrát namále. V prvním kole zdolala Andreescuovou 9:7 v třetím setu, ve třetím kole pak obdržela kanár od Siniakové, kterou ale rovněž úspěšně přetlačila ve třech setech a i historicky první čtvrtfinále slovinského tenisu proti Badosaové zvládla až po ohromném boji. Ve 13. hře třetí sady totiž čelila třem brejkbolům, které ale odvrátila a nakonec zvítěžila 8:6.

Její výkony mají velký ohlas zejména ve Slovinsku, ze kterého se k ní dostávají nejen chvály i povzbuzení, ale i zmínky o tom, že inspiruje hlavně slovinské děti, které se chtějí věnovat sportu a vidí, že i ve Slovinsku mohou vyrůstat hvězdy.

„Dostávám spoustu zpráv, že mě všichni sledují,“ usmívala se Zidanšeková. „Známená pro mě hodně, že jsem takto schopna předat zprávu všem ve Slovinsku, zejména pak mladým lidem, že to můžeme dokázat. Jsme sice malá země a nemáme moc hráčů, ale máme velmi dobré tenisty,“ dodala.

V semifinále na ni čeká velezkušená Anastasija Pavljučenkovová, pro kterou se bude jednat rovněž o semifinálovou premiéru na grandslamu.