Obhájkyně titulu překvapivě končí! Roland Garros pozná novou šampionku

- Jan Vojkůvka

Parádní antukové výkony polské tenistky Igy Šwiatekové jsou u konce. Stopku obhájkyni loňského prvenství překvapivě vystavila už ve čtvrtfinále Řekyně Maria Sakkariová, která favoritku zápasu porazila dvakrát 6:4 a zahraje si své premiérové semifinále. Už nyní je tak jisté, že na Roland Garros bude korunována nová grandslamová šampionka, jelikož všechny semifinalistky v Paříži budou mezi nejlepší čtyřkou debutovat.

Měla to být spanilá jízda Šwiatekové za obhajobou titulu. Po odhlášení (respektive skreči) Ashleigh Bartyové kvůli zranění, vyřazení Aryny Sabalenkové a absenci Simony Halepové neměla mít na pařížské antuce konkurenci. Také byla poslední členkou elitní desítky v hlavní soutěži.

K tomu je nutné připomenout i její parádní antukové výkony, které korunovala výhrou 6:0, 6:0 ve finále velkého turnaje v Římě nad Karolínou Plíškovou. Navíc držela sérii 10 výher v řadě a na Roland Garros, kde uštědřila i dva kanáry, ještě neztratila set.

Zkrátka, byla, i díky vývoji Roland Garros, největší favoritkou turnaje.

Byla.

Dokud nenarazila na Marii Sakkariovou. Pětadvacetiletou Řekyni, která polskou favoritku nedokázala jen porazit, ale především ji po většinu utkání přehrávala.

Šwiateková sice začala skvěle, když se dostala do vedení 2:0. Pak sice servis ztratila, ale ve čtvrté hře měla další čtyři brejkboly. Nevyužila je, a reálně to byla její poslední hra, ve které dokázala Sakkariovou vystavit skutečnému tlaku. Zbytek zápasu totiž patřil řecké tenistce.

Té se sice v pátém gemu nepovedlo využít tři brejkboly, ale dokonale to napravila v deváté hře, kdy prorazila servis soupeřky a první set posléze (i přes jeden brejkbol Šwiatekové) dopodávala.

Ve druhém setu už řecká hráčka žádnému brejkbolu nečelila a jakmile hned v úvodní hře získala brejk, stačilo jí až do konce zápasu držet podání. To zvládla precizně. Na servisu totiž ztratila všehovšudy jen čtyři fiftýny.

Ve svém premiérovém semifinále si Sakkariová zahraje s další debutantkou mezi nejlepší čtyřkou grandslamu Barborou Krejčíkovou. A i druhé semifinále bude soubojem nováčků v této fázi turnaje. O postup do souboje o titul si totiž zahrají Tamara Zidanšeková s Anastasijí Pavljučenkovovou.

Z této čtveřice tak vzejde nová grandslamová šampionka, kterou Paříž světu už o víkendu představí. A Sakkariová, aktuálně nejvýše postavená hráčka na žebříčku (18.) ze zbývajících tenistek, se rázem stala horkou favoritkou na tento životní úspěch.