Turnaj pro začátečníky, nebo Roland Garros? Jestli prohraju, bude to tvoje chyba! spílal rozhodčímu Medveděv

- Filip Lefenda

V žebříčku ATP platí za světovou dvojku, na Roland Garros ale okusil radost z vítězství v hlavní soutěži až na pátý pokus. Letošní pouť Daniila Medveděva ukončil až ve čtvrtfinále Řek Tsitsipas, který vyhrál 3:0 na sety. A pětadvacetiletý Rus nenesl porážku zrovna nejlépe. Na konto ji přičetl i umpirovému rozhodčímu, se kterým se několikrát pustil do křížku.

Střetnutí mezi Medveděvem a Tsitsipasem se hrálo v rámci večerního programu, kterému nejsou vinou nočního zákazu vycházení přítomni diváci. A že v komorní atmosféře může hráče rozhodit i sebemenší detail, předvedl právě rodák z Moskvy.

Za stavu 4:4 ve druhém setu si Medveděv stěžoval na hluk, který zřejmě vydávala televizní technika. „Tohle je turnaj Futures pro začátečníky, nebo Roland Garros?“ tázal se ironicky rozhodčího, kterým byl Niko Helvers. „Zařídím, aby se to už neopakovalo,“ ujistil ho Němec.

Tím ale jejich rozprava neskončila. Za stavu 5:4 ve třetím setu zašel Medveděv ještě dále. U rozhodčího reklamoval pohyb kamery nad stadionem a projekci na velkoplošné obrazovce, která ho údajně rušila při podání.

„Takhle to předtím nebylo,“ namítal Medveděv a žádal si opakovaně nový první servis. „Kdybych viděl nějaký pohyb během tvého podání, dal bych ti nové. Teď už s tím ale nemůžu nic dělat,“ odmítal ruskému rebelovi vyhovět Helvers.

„Rozhoduješ se špatně. Za stavu 5:4 ve třetím setu. Jestli prohraju, bude to tvoje chyba,“ soptil Medveděv. Jeho výlev bral ale umpirový sudí s rezervou a úsměvem.

Medveděv nakonec servis uhájil, o dvě hry později už ale úspěšný nebyl a prohrál 3:6, 6:7(3) a 5:7. A byl z toho další diskutovaný moment. To když zahrála turnajová dvojka při soupeřově mečbolu netradiční podání spodem. „O tomhle řešení jsem přemýšlel celý zápas. V ten moment mi to přišlo jako správné rozhodnutí, ale vůbec se mi to nepovedlo,“ uznal Medveděv poté, co Tsitsipas pomalý balon v pohodě doběhl a bekhendovým prohozem zápas ukončil.