Mohl být za hrdinu. Mladý Ital však na Roland Garros vzbudil poprask

- Radek Štohl

Nad Novakem Djokovičem vedl 2:0 na sety. Vykročil tak za senzačním postupem do čtvrtfinále Roland Garros. Italský mladík Lorenzo Musetti ale ve zbytku zápasu uhrál jediný gem, za stavu 0:4 v pátém setu navíc utkání skrečoval. Zranění za tím však nehledejte.

Měl to být jednoznačný duel pro Djokoviče. Osmnáctinásobný grandslamový šampion na turnaji neztratill jediný set, jeho devatenáctiletý soupeř se v hlavní soutěži takto velkého turnaje představil vůbec poprvé v kariéře.

Musetti na začátku všechny zaskočil, po dvou a čtvrt hodině měl náskok dvou setů. Djokovič ale senzaci nepřipustil. Během následujících 68 minut byl stav z pohledu favorita 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 4:0. Čekalo se tak, kdy mladého Itala dorazí. Musetti to však vzal do vlastních rukou.

Po zápase sice přiznal, že ho trápily křeče a menší bolest ve spodní oblasti zad. To však s předčasným koncem zápasu nemělo nic společného. „Ne, ne, kvůli zranění to nebylo," překvapil aktuálně 76. světového žebříčku dvouhry.

„Nebyl jsem schopný uhrát jediný míček. Nebyla žádná šance. Pro příchozí diváky to už nebylo vůbec zajímavé. Rozhodl jsem se tak utkání skrečovat," přiblížil italský mladík.

S pochopením se však příliš nesetkal. Do někdejší světové juniorské jedničky kombinovaného žebříčku se ostře pustil legendární Boris Becker.

„Když hrajete proti těm největším, tak na to musíte být připraveni fyzicky i mentálně. Mladí hráči to však nechápou. Není to pouze o tom, že hrají tenis – je to také o charakteru. Nepřišlo mi, že se potýkal s větším zraněním. Utkání by tak neměl vzdát. Měli byste respektovat svého soupeře. Je to známka vyspělosti," má jasno Becker.