Dvouhra, čtyřhra, dvouhra! Čtvrtfinalistky Roland Garros pomýšlí na double

- Radek Štohl

Svádí velké bitvy, na singlovém poli bojují o co nejlepší výsledky. Hned čtyři tenistky na letošním Roland Garros se však kromě účasti ve čtvrtfinále dvouhry představí také ve stejné fázi turnaje ve čtyřhře.

O kvalitách Barbory Krejčíkové v deblu není potřeba spekulovat. S parťačkou Kateřinou Siniakovou dvakrát dobyly grandslamový triumf, hned třikrát navíc uspěla v mixu, když ovládla poslední tři ročníky Australian Open.

V poslední době je však jméno pětadvacetileté tenistky spojováno také s dvouhrou. Na konci sezony 2019 ještě pobývala na 131. místě žebříčku a neměla ani zajištěnou účast v hlavní soutěži granslamu. O rok a půl později si zahraje o své první semifinále na turnaji velké čtyřky.

Vedle Krejčíkové se ve čtvrtfinále dvouhry i čtyřhry ukáže také Iga Šwiateková. Loňská vítězka singlu ve spanilé jízdě singlovým turnajem pokračuje také letos, od sezony 2020 na pařížské antuce neprohrála jedinou sadu, naopak jich výhrala dvaadvacet.

Nedávno dvacetiletá Polka své kvality ukazuje také ve čtyřhře. Šampionce juniorského French Open 2018 v žebříčku deblu náleží 59. pozice, loni na Roland Garros vybojovala semifinále. Letos své síly spojila s někdejší světovou jedničkou Bethanie Mattekovou-Sandsovou. Čtrnáctý nasazený debl se zviditelnil v osmifinále, kdy po sedmi odvrácených mečbolech a 193 minutách boje udolal první nasazený pár Sie, Mertensová.

Dalším jménem do čtvrtfinálové party je Jelena Rybakinová. Příští týden jednadvacetileté tenistce se letos přílš nedařilo, kromě čtvrtfinále v Abu Zabí na jednom turnaji nevyhrála dva singlové zápasy. To se změnilo na French Open, kde ve čtyřech utkáních nepřišla o jedinou sadu, v osmifinále navíc vyřadila Serenu WIlliamsovou. Dosud nejlepším výsledkem na grandslamu bylo pouze třetí kolo.

O poznání větší překvapení je čtvrtfinále ve čtyhře, ve které kometě loňské sezony patří až 382. místo, před French Open navíc prohrála jedenáct zápasů v deblu v řadě! Vůbec poprvé v kariéře se na tenisových kurtech dala dohromady s krajankou Anastasijí Pavljučenkovovou, se kterou na turnaji za tři zápasy přišly o pouhých čtrnáct gemů. V osmifinále si dokonce vyšláply na třetí nasazený pár Melicharová, Schuursová.

Poslední úspěšnou "obojživelnicí" je deblová parťačka Rybakinové Anastasija Pavljučenkovová. Následující měsíc třicetiletá Ruska na všech grandslamových turnajích už dosáhla na postup mezi osm nejlepších deblů, na US Open se to přihodilo dvakrát. Pokaždé však skončila před branami semifinále.

Stejný osud Pavljučenkovovou potkává také ve dvouhře, na Australian Open ve čtvrtfinále byla hned třikrát. Ani šest předchozích účastí mezi TOP 8 jí však postup nezajistilo. Někdejší třináctá hráčka dvouhry na sebe letos upoutala vyřazením Aryny Sabalenkové, které na cestu zabalila kanára. O kolo později si poradila s Viktorií Azarenkovou.

Aby toho nebylo málo, tak Rybakinová a Pavljučenkovová se proti sobě utkají už v úterním čtvrtfinále dvouhry. O den později spolu zabojují o semifinále, kam se ve dvouhře podívá už pouze jedna z nich.