Federera po noční bitvě chválí legendy. A co bude dál? Musím se rozhodnout, říká Švýcar

- Marek Bartošík

Až tři čtvrtě hodiny po půlnoci skončila bitva mezi Rogerem Federerem a Dominikem Köpferem o místo v osmifinále Roland Garros. Devětatřicetiletý Švýcar se v komorní atmosféře kurtu Philippa Chatriera musel obejít bez tradiční podpory fanoušků – na noční program totiž kvůli platným nařízením nemůžou. Přesto Maestro na svém nejhorším povrchu vydřel velmi cennou výhru 7:6(5), 6:7(3), 7:6(4) a 7:5.

Více než dvě dekády se Roger Federer prohání po kurtech na okruhu ATP a standardně mu přímo na místě pomáhají tisíce fanoušků. Ve třetím kole letošního Roland Garros ale musel na jakoukoliv přímou podporu zapomenout, z tribun se ozývalo maximálně zatleskání jednotlivců.

„Už je to opravdu dlouho, co jsem naposledy hrál bez fanoušků. Možná poprvé v kariéře,“ přiznal na noční tiskovce Federer. „Jsem moc šťastný, že jsem našel cestu. V Halle to bude stejné,“ uvědomoval si po svém patnáctém postupu do osmifinále Roland Garros.

Už pouhá zmínka o travnatém turnaji v německém Halle, začínajícím 14. června, poodhaluje Federerovy úvahy o dalším programu. Legendární Švýcar si vůbec není jistý, že v pondělí nastoupí do bezesporu náročného osmifinále proti světové devítce Matteovi Berrettinimu.

„Nečekal jsem, že tady vyhraji tři zápasy. Jsem moc šťastný. Uvidíme, co bude dál. Musím se rozhodnout, jestli budu na turnaji pokračovat, nebo jestli je to moc velký risk. Na rozdíl od předchozích let není mezi Roland Garros a Halle volný týden, v úvahu musím brát i Wimbledon,“ rozpovídal se dvacetinásobný grandslamový šampion.

Ať už se Federer rozhodne jakkoliv, svou bojovností v náročném nočním souboji s levorukým Köpferem opět zasáhl své obdivovatele, včetně těch největších.

„Je pro mě inspirativní, když vidím Federera v 39 letech po dvou operacích kolene hrát na prázdném stadionu o půl jedné v noci a vidím ho hecovat se,“ napsal na svůj twitterový účet bývalý první hráč světa Andy Murray.

Pouze slova uznání měl pro šampiona Roland Garros z roku 2009 také expert Eurosportu Mats Wilander.

„Naprosto miluji a respektuji to, co Roger udělal minulou noc. Lehce mohl hodit na kurt ručník a říct: ‚Měl jsem dostatečně dobrý trénink pro Wimbledon.‘ Ale ne, on chce vyhrávat zápasy. Jsem jím ohromen,“ líčil sedminásobný grandslamový vítěz.

Federer se prostě nevzdává. A pokud z turnaje odstoupí, aby pošetřil síly a operované koleno, tím spíš od něj můžeme na Wimbledonu a dalších nadcházejících akcích čekat velké věci.