Roland Garros: Vondroušová nestačila na rozjetou Španělku. Končí také Williamsová

- Redakce

Markéta Vondroušová nastoupila v neděli na Roland Garros do osmifinále, ve kterém narazila na Paulu Badosaovou. Třiadvacetiletá Španělka ovšem byla nad síly české hráčky a potvrdila, že má letos na antuce skvělou formu. Prodloužila svou vítěznou sérii na již devět zápasů! Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou postoupily ve čtyřhře do čtvrtfinále. Naopak končí Lucie Hradecká s Němkou Laurou Siegemundovou. Linda Nosková, Linda Fruhvirtová a Matthew William Donald vstoupili tamtéž do juniorské soutěže.

Brány čtvrtfinále zůstaly pro Markétu vondroušovou (21.) na Roland Garros uzavřené. Česká tenistka v osmifinále nestačila na třiadvacetiletou Španělku Paulu Badosaovou (35.), která na antuce předvádí letos parádní výkony a Vondroušovou porazila 6:4, 3:6, 6:2.

Českou tenistku může hodně mrzet situace z prvního setu, ve kterém se probila do vedení 3:1, ale náskok neudržela a úvodní dějství prohrála 4:6. Ve druhé sadě ovšem své síly zmobilizovala, neztratila ani jedno podání a s brejkem z šesté hry set dopodávala.

V rozhodující části zápasu se ale začala na podání trápit. Badosaová vytvářela na returnu stabilní tlak, dostávala se do šancí ve všech gemech při servisu soupeřky a hned třikrát slavila úspěch. Ve skóre definitivně utekla ve čtvrté hře a na returnu také duel zakončila.

„Z mé strany to byl tady asi nejlepší zápas. I když jsem ho prohrála, tak jsem se na kurtu cítila nejlépe,“ říkala po utkání Vondroušová. „Začala jsem se pomalu dostávat do toho, co jsem chtěla hrát. Víc jsem útočila, ale na konci jsem udělala trochu víc chyb. Chtěla jsem do toho moc jít, ale přes výměny je to s ní strašně těžké, má strašně dobrý forhend a i přes bekhend to nakopává, takže je těžké s ní výměny uhrát.“

Pokračuje tak vzestup španělské hráčky, která do antukové části sezony vstoupila na 62. místě světa, došla do semifinále v Charlestonu a Madridu, aby následně vyhrála turnaj v Bělehradě a nyní poprvé v kariéře prošla do čtvrtfinále grandslamu.

Ohlasy české tenistky naleznete zde.

Williamsová na RG končí
Serena Williamsová (8.) se do druhého týdne Roland Garros neprobojovala. V nedělním osmifinále byla nad její síly Kazaška Jelena Rybakinová, která zvítězila ve dvou setech 6:3, 7:5 a poprvé v kariéře prošla mezi osmičku nejlepších na grandslamovém turnaji.

Američanka tak stále marně sní o zisku 24. grandslamového titulu, čímž by vyrovnala absolutní rekord Margaret Courtové.

Krejčíková se Siniakovou ustály těžký zápas
Postup do čtvrtfinále vybojovaly na Roland Garros druhé nasazené Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které ustály téměř dvouhodinové drama s kanadským párem Gabrielou Dabrowskou a Leylah Fernandezovou, které porazily 6:3, 3:6, 6:3.

V duelu české hráčky nezastavily ani zdravotní obtíže Siniakové, která se v průběhu střetnutí musela nechat ošetřovat.

O postup do semifinále se díky postupu turnajových dvojek rozhoří ryze česká bitva. Na Krejčíkovou se Siniakovou totiž ve čtvrtfinále číhají sestry Karolína a Kristýna Plíškovy.

Hradecká se loučí v osmifinále
Lucie Hradecká s Laurou Siegemundovou se na Roland Garros do čtvrtfinále nepodívají. V nedělním utkání s polsko-americkou dvojicí Magdou Linetteovou a Bernardou Peraovou prohrály ve dvou tiebreacích 6:7(5), 6:7(5).

Matteková se Šwiatekovou odvrátily sedm mečbolů!
Neskutečný obrat předvedly v osmifinále čtyřhry Bethanie Matteková-Sandsová a Iga Šwiateková. V souboji se Sie a Mertensovou prohrávaly ve třetím setu 1:5, čelily celkem sedmi mečbolům, ale přesto se jim povedlo utkání po více než třech hodinách vyhrát 5:7, 6:4, 7:5.

Fruhvirtová vstoupila do juniorky hladkou výhrou
Linda Fruhvirtová (355.), která už sbírá úspěchy i mezi profesionálkami, na Roland Garros úspěšně vstoupila do hlavní soutěže juniorek. Argentinku Solanu Sierraovou (1201.) porazila 6:4, 6:2

Nosková začala v Paříži rychlou výhrou
Pouhých 63 minut stačilo Lindě Noskové k tomu, aby v prvním kole juniorky na Roland Garros přehrála Italku Eleonoru Alvisiovou 6:2 a 6:1. Šestnáctiletá Češka má na pařížský grandslam příjemné vzpomínky z loňska, kdy si připsala účast ve čtvrtfinále.

Donald se loučí v prvním kole juniorky
Matthew Donald končí na juniorce Roland Garros v prvním kole. Český mladík nestačil na Američana Aidana Maya, jemuž podlehl po 146 minutách hry 7:6(0), 4:6, 2:6.

Osmifinále mužské dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 5.) [5] – Pablo Carreňo Busta (ESP, 12.) [12] 6:3, 6:2, 7:5
Cristian Garín (CHI, 23.) [22] – Daniil Medveděv (RUS, 2.) [2] 2:6, 1:6, 5:7
Alejandro Davidovich Fokina (ESP, 46.) – Federico Delbonis (ARG, 51.) 6:4, 6:4, 4:6, 6:4
21:00 Alexander Zverev (GER, 6.) [6] – Kei Nišikori (JPN, 49.)

Osmifinále ženské dvouhry
Tamara Zidanšeková (SLO, 85.) – Sorana Cirsteaová (ROU, 54.) 7:6(4), 6:1
Viktoria Azarenková (BLR, 16.) [15] – Anastasija Pavljučenkovová (RUS, 32.) [31] 7:5, 3:6, 2:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (21.) [20] – Paula Badosaová (ESP, 35.) [33] 4:6, 6:3, 2:6
Serena Williamsová (USA, 8.) [7] – Jelena Rybakinová (KAZ, 22.) [21] 3:6, 5:7

Další vybrané zápasy

Osmifinále ženské čtyřhry
Dabrowská, Fernandezová (obě CAN) – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [2] 3:6, 6:3, 3:6
Sie (TPE), Mertensová (BEL) [1] – Matteková-Sandsová (USA), Šwiateková (POL) [14] 7:5, 4:6, 5:7
Linetteová (POL), Peraová (USA) – HRADECKÁ, Siegemundová (GER) [10] 7:6(5), 7:6(5)

1. kolo dvouhry juniorek
Eleonora Alvisiová (ITA) – LINDA NOSKOVÁ 2:6, 1:6
Solana Sierraová (ARG) – LINDA FRUHVIRTOVÁ [11] 4:6, 2:6

1. kolo dvouhry juniorů
Aidan Mayo (USA) – MATTHEW WILLIAM DONALD 6:7(0), 6:4, 6:2

Kompletní program a výsledky 8. hracího dne Roland Garros naleznete na webu turnaje.