3 hodiny, 36 minut, 3 tiebreaky! Federer po obrovské bitvě vydřel osmifinále

- Radek Štohl

Završení třetího kola letošní dvouhry French Open snad nemohlo mít lepší konec. Roger Federer ve velmi napínavém střetnutí dokázal najít recept na Němce Dominika Köpfera, kterého po 3 hodinách a 36 minutách zdolal 7:6(5), 6:7(3), 7:6(4), 7:5. Federer se v osmifinále utká s Italem Matteo Berrettinim.

Před začátkem druhého grandslamu sezony si Federer přál, aby odehrál jeden těžký zápas. A to se mu vyplnilo do puntíku. Jednak za to mohl rozpačitý výkon Švýcara, na druhé straně se velmi sympaticky prezentoval jeho sobotní, až nedělní soupeř.

Hned úvodní sada nabídla 64 minut boje. Ani jeden z tenistů však soupeři nedovolil uspět na returnu, dějství tak dospělo do zkrácené hry. Federer sice ztratil rychle získaný minibrejk, v závěru přesto udeřil podruhé, přičemž náskok si tentokrát už dokázal pohlídat.

Za dva měsíce čtyřicetiletý Švýcar navíc hned zkraje druhého setu vzal protihráči podání, vedl 2:0 a zdálo se tak, že utkání má ve svých rukou. Opak však byl pravdou. Zkušený tenista dvakrát v setu přišel o náskok jednoho brejku, podruhé se tak šlo do tiebreaku. Köpfer v něm hned čtyřikrát uspěl při servisu soupeře a srovnal na 1:1 na sety.

Německý tenista si na začátku třetí sady došel pro vedení 2:0, hrál ve velké pohodě, naopak jeho soupeř měl do ideálu daleko. Pomalu tak vše směřovalo k tomu, že mladší z hráčů bude blízko náskoku 2:1 na sety. Federer ale v osmém gemu urval brejk. Za stavu 6:5 na returnu nezužitkoval setbol. V tiebreaku hned nezvládl míček při vlastním podání, po obratu na 4:2 sám rovněž ztratil minibrejk k dobru. Sadu přesto třemi úspěšnými fiftýny za sebou dovedl do vítězného konce.

Síly na začátku nové sady byly rozvrženy jednoznačně –⁠ Federer byl ve velké pohodě, jeho soupeř vypadal nesvůj. Švýcar převahu umocnil brejkem na 2:1. Köpfer navíc po závěrečném míčku třetího gemu dostal trestný fiftýn. Drama ale pokračovalo. Favorit i přes tuto výhodu předchozí hru nepotvrdil a bylo srovnáno na 2:2.

Oba tenisté si následně bez problémů drželi vlastní podání. Až do stavu 5:5. Köpfer vedl 15:0, byl na síti, ani jeho dvě smeče do bekhendové strany protihráče mu na zisk míčku nepomohly, volej za pásku mu posléze nevyšel. Federer vycítil šanci, zahrál aktivně a vybojoval brejk, který už snadno potvrdil. 

Roger Federer tak postoupil do 68. grandslamového osmifinále dvouhry své kariéry. Na Roland Garros jich má „pouze“ 15, nejvíce na Australian Open a US Open 18.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
3. kolo mužské dvouhry
Dominik Köpfer (GER, 59.) – Roger Federer (SUI, 8.) 6:7(5), 7:6(3), 6:7(4), 5:7