Nejdelší gem? Ani si ho nepamatuju, přiznává Krejčíková. V čem jí pomáhá čtyřhra?

- Marek Bartošík

Z Barbory Krejčíkové se stává velká hráčka! Pětadvacetiletá Češka potvrdila životní formu, když ve třetím kole Roland Garros vyřídila světovou šestku Elinu Svitolinovou (6:3, 6:2). Zdálo by se, že se sebevědomá ukrajinská hvězda bude cítit na obřím kurtu Philippa Chatriera jako doma, Krejčíková se ale v hlavním stánku areálu Rolanda Garrose mohla opřít o mimořádně cenné deblové zkušenosti. „Díky čtyřhře znám velké kurty a to mi teď pomáhá. Nestresovalo mě, že jsem šla na velký kurt proti velké hráčce,“ vyprávěla čerstvá osmifinalistka turnaje.

Elina Svitolinová platí na jakémkoliv povrchu za velmi, velmi nepříjemnou soupeřku. Dokázala to i proti Barboře Krejčíkové, které na pařížské antuce vzdorovala 99 minut.

Skvěle hrající česká reprezentantka ale našla na výborně bránící Ukrajinku recept. A hlavně zvládla více než 20minutový osmý gem, po němž odskočila do důležitého vedení 5:3. Posléze už Krejčíková na dvorci Philippa Chatriera jednoznačně dominovala.

Jak důležitý byl pro vývoj utkání maratonský osmý gem?
Byl to klíčový gem – dokázala jsem podržet podání a poté už jsem byla lepší. Ani si ho nepamatuju. Nedošlo mi, že jsem podávala tak dlouho.

Už jste vstřebala veškeré emoce po triumfu nad světovou šestkou a trojnásobnou čtvrtfinalistkou turnaje?
Teď se cítím super happy. Na konci jsem čekala, že to bude těžké, že bude bojovat, ale snažila jsem se hrát pořád dál a užívat si to. Hrála jsem hodně zápasů, ve kterých jsem vedla, začala být pasivní a prohrála. Nechtěla jsem udělat stejnou chybu, a tak jsem si říkala: Jdi do míčů, můžeš prohrát, ale zkus hrát svůj tenis a nejlepší údery.

Jak jste se cítila v závěru zápasu?
Cítila jsem se klidná a uvolněná. To spíš před zápasem jsem se cítila divně, protože bylo chladněji, byly těžké podmínky a Elinu neznám, nikdy jsem s ní nehrála ani netrénovala. Nicméně jak zápas začal a hrálo se, cítila jsem se dobře.

Podruhé v kariéře jste porazila hráčku z Top 10, tentokrát na grandslamu. Jak vnímáte tento úspěch?
Je super, že se mi to takto podaří. Hráčky z Top 10 chtějí všechny vyhrát grandslam a najednou přijdu já a dokážu s nimi hrát vyrovnaně nebo je takto porazit (první skalp členky Top 10 si Krejčíková připsala letos v Římě, kde porazila světovou pětku Sofii Keninovou, pozn. red.).

Na pařížském centru jste v roce 2018 s Kateřinou Siniakovou oslavily deblovou trofej. Jaký je váš dojem z dnešního singlového vystoupení?
Bylo to super. Je nádherné, když dostanu šanci hrát na centru s takovou hráčkou. Doufám, že si tam zahraju další zápasy. Kurt se mi líbí, mám to tam ráda.

V Paříži jste byla v osmifinále už loni, kdy jste si zajistila posun do Top 100 žebříčku. Zmínili jsme také deblovou trofej z roku 2018. Můžete popsat váš vztah k Paříži?
Mám ji ráda, kurty mi tady sedí. Je to na antuce, blízko domů, atmosféra je tady příjemná.

Ve vašem boxu jste měla početnou skupinu podporovatelů, mezi jinými i trenéra Aleše Kartuse. Jak vypadá vaše spolupráce?
Oba jsme z Brna, spolupracujeme dlouho, dalo by se říct od roku 2018. Pak jsem měla i dalšího trenéra, se kterým jsem jezdila po turnajích (Pavla Šnobela, pozn. red.). Za panem Kartusem jsem se vracela do Brna a tam s ním hrávala. Je to pro mě hlavní trenér. Klub mu povolil, aby se mnou mohl vycestovat. Byl se mnou i ve Štrasburku (Krejčíková tam minulý týden získala svůj premiérový titul ze dvouhry na turnaji WTA, pozn. red.).

Vaší osmifinálovou soupeřkou bude Sloane Stephensová, přemožitelka Karolíny Muchové a Karolíny Plíškové. Už máte Američanku v hlavě?
Budu ji řešit až po mixu (Krejčíková ještě v sobotu odehraje první kolo smíšené čtyřhry po boku Slováka Filipa Poláška, pozn. red.). S trenérem se podíváme na její zápasy a snad vymyslíme dobrou taktiku, aby to zase dopadlo dobře.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
3. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – Elina Svitolinová (UKR, 6.) [5] 6:3, 6:2