ITF

Nesnáší prohry, teď má první trofej. O titulech nebyla řeč, usmívá se 15letá Bejlek

- Radek Štohl

Sára Bejlek hned při své první účasti na seniorském turnaji ITF ve čtyřhře získala titul. Patnáctiletá naděje českého tenisu na podniku v turecké Antalyi společně s domácí parťačkou Dogou Turkmenovou ve finále porazily debl Bilardo, Kostenková 4:6, 6:1, 10:7. „Když jsem na turnaj odlétala, tak jsem si chtěla ověřit, jestli jsem schopná hrát v patnácti letech ženský tenis. O nějakých titulech nebyla vůbec řeč," přiznala Bejlek exkluzivně Tenisovému světu.

Česká tenistka úspěchy zapisovala už na juniorské úrovni. Během uplynulých tří sezon se dočkala hned osmi deblových trofejí, přičemž hned sedmkrát měla jinou parťačku. První a poslední trofej získala s krajankou Lucií Havlíčkovou.

Na začátku června odjela sbírat první zkušenosti s dospělým tenisem na mezinárodní úrovni do Antalye. V Turecku se pro turnaj dala dohromady s o tři roky zkušenější Dogou Turkmenovou, která na stejném místě dvakrát dokráčela do finále. Na svoji první trofej však stále čekala.

Česko-turecký pár během úvodních tří zápasů neztratil jediný set, ve čtvrtfinále navíc vyřadil druhý nejvýše nasazený pár Gavrilová, Vanhoutteová. Ve finále ho čekala další nenasazená dvojice Bilardová, Kostenková.

Bejlek s Turkmenovou v úvodní sadě hned dokázaly stáhnout manko 0:2, v závěru setu přesto podruhé v duelu přišly o servis, což znamenalo nepříjemné komplikace. „První set byla strašná bída, ale pak jsme se rozjely a už nás nemohly zastavit," těšilo talentovanou tenistku.

Zkraje druhé sady hned získaly brejk, a i když soupeřky dokázaly srovnat, tak zbývajících pět gemů patřilo mladému deblu. Závěrečný super tiebreak lépe vyšel vítězkám druhého dějství. Ačkoliv neudržely vedení 3:1 a 7:3, tak poslední tři míčky duelu získaly ve svůj prospěch, což znamenalo premiérový titul ze čtyřhry pro obě hráčky. „Super tiebreak je trošku o štěstí, ale taky o odvaze a o sebedůvěře. Věřila jsem si. V deblu je vyhrávám velmi často," pousmála se mladá hráčka.

Ve dvouhře vyřadila nasazenou jedničku
Sára Bejlek se v Turecku zapsala také do dvouhry, ve které se zúčastnila teprve druhého turnaje mezi dospělými. A nevedla si vůbec špatně, i díky osmifinálovému skalpu nasazené jedničky Basak Eraydinové postoupila do čtvrtfinále. „Je to pro mě mnohem důležitější zjištění než titul ve čtyřhře. Porazila jsem první nasazenou hráčku turnaje, která je na 472. příčce světového tenisu a přesvědčila se, že už teď jsem schopná konkurovat i zkušeným holkám. A že cesta, kterou jsme nastavili s rodiči a koučem, je snad ta správná," pochvaluje si.

V singlu nakonec skončila mezi osmi nejlepšími tenistkami. Vyřadila ji Federica Bilardová, proti které nastoupila také ve finále čtyřhry. „Nesnáším prohry. Představa, že bych měla na jednom turnaji prohrát dvakrát, je strašná," uzavírá aktuálně 52. juniorka kombinovaného žebříčku.

W15 Antalya (ženy, TUR, 15 000 USD, antuka)
Finále čtyřhry
Bilardová (ITA), Kostenková (UKR) – BEJLEK, Turkmenová (TUR) 6:4, 1:6, 7:10