Ztratil svůj ledový klid. Federer se při hádce s rozhodčím odvolával k soupeři

- Jan Vojkůvka

K nečekané situaci došlo v utkání druhého kola Roland Garros mezi Rogerem Federerem a Marinem Čiličem. Devětatřicetiletá hrající legenda, která zvítězila 6:2, 2:6, 7:6, 6:2, obdržela ve druhém setu varování za zdržování hry, což se jí ale vůbec nelíbilo. Během argumentace s rozhodčím se Federer dokonce dotazoval svého soupeře, jestli hraje příliš pomalu.

Tenisté mají na přípravu před servisem (ať už vlastním či soupeřově) 20 sekund. Za tuto dobu musí být míček opět uveden do hry. Což o to, pravidla platí pro všechny stejně, jak ale naložit se situací, kdy je servírující připraven mnohem dříve, zatímco returnující hráč ne?

A přesně to se stalo v duelu mezi Federerem a Čiličem. Ve druhém setu za stavu 3:1 a 40:40 v prospěch Čiliče šel na servis právě Chorvat, který se už chystal uvést míček do hry. Švýcar se však v tu chvíli ještě otíral ručníkem.

Limit by stihl, jenže soupeře v tu chvíli zdržoval. A rozhodčí Emmanuel Joseph situaci vyřešil tak, že udělil Federerovi varování. A to se dvacetinásobnému vítězi grandslamu vůbec nelíbilo. Okamžitě mu začal francouzský vysvětlovat, že si šel pouze z jedné strany kurtu na druhou pro ručník.

Debata došla až tak daleko, že se Federer dokonce začal odvolávat k soupeři. „Hraju příliš pomalu?“ ptal se Čiliče. „Jen jsem si šel z jedné strany na druhou pro ručník,“ zopakoval tentokrát anglicky. A přítomní diváci ocenili jeho snahu potleskem.

Čilič se nechtěl moc do rozsáhlých debat pouštět a snažil se situaci především uklidnit.

Po utkání se Federer snažil celý incident vysvětlit. Rozhodně se nechtěl dostat do nějaké hádky s rozhodčím, jen prý potřeboval vysvětlit, čeho se vlastně dopustil.

„Nepřišlo mi, že bych nějak zdržoval. Vždy mám pocit, že nenechávám soupeře příliš dlouho čekat, ale Marin chtěl hrát rychleji. Neuvědomil jsem si to,“ vysvětloval. „Podle mě se jednalo o nedorozumění. Nerozuměl jsem tomu a snažil se na to přijít. Myslím, že jsem prostě nováček na novém okruhu,“ usmíval se.

A v tomto ohledu má pravdu. Po návratu ze dvou operací kolene si ještě neměl šanci příliš přivyknout pravidlu, kdy sběrači míčků nepodávají hráčům ručník, a nedával si tak příliš pozor na to, jestli je soupeř už připraven podávat či nikoliv.

„Bylo celkem zajímavé to prožít. Vlilo to do zápasu trochu energie, což se mi líbilo,“ dodal s úsměvem.