Challenger v Prostějově přivítá stovky fanoušků. Hrát bude také kat Federera a Thiema

- Filip Lefenda, Marek Bartošík

V Prostějově se v pátek dopoledne uskutečnila tisková konference před blížícím se antukovým challengerem Moneta Czech Open. Jeho hlavní soutěž odstartuje na Hané přesně za deset dnů a trvat bude od 14. do 19. června. „Myslím, že startovní pole je velice kvalitní,“ pochvalovala si před zástupci tisku ředitelka akce Petra Černošková. Fanoušci se mohou těšit nejen na českou a slovenskou špičku, ale třeba i nedávného přemožitele Rakušana Thiema či Švýcara Federera.

„Bude to takové menší česko-slovenské mistrovství. Hrají skoro všichni nejlepší čeští hráči a asi pět Slováků,“ přiblížil obsazení jednatel hostitelského areálu TK PLUS Miroslav Černošek. „Turnaj je kategorie Challenger 100. Myslím, že startovní pole je velice kvalitní,“ potvrdila rovněž turnajová ředitelka Petra Černošková, která přiblížila harmonogram akce.

„V neděli začínáme kvalifikací, která se bude dohrávat v pondělí. V pondělí také začne hlavní soutěž, finále dvouhry bude v sobotu. Byli bychom rádi, kdyby se finále čtyřhry uskutečnilo už v pátek. V plném proudu bude travnatá část sezony. Chceme dát hráčům prostor na přesun,“ prozradila Černošková.

Mezi hlavní hvězdy turnaje bude patřit česká jednička Jiří Veselý. „Od malička jsem zde vyrůstal. V relativně nízkém věku jsem zde už třikrát vyhrál challenger,“ zavzpomínal čtyřnásobný finalista a šampion z let 2014, 2015 a 2017, jenž může na Hané zaútočit na rekord. Tři trofeje spolu s ním dosud získali už jen krajané Radek Štěpánek a Jan Hájek, kteří již ukončili kariéry.

Po slibném vstupu do sezony se Veselému aktuálně nedaří. Z osmi antukových zápasů vyhrál v tomto roce za dva měsíce jen dva. „Tak to bohužel mám. Moje kariéra byla vždycky jako na houpačce. Ještě dnes odjíždím na trávu do Stuttgartu. Takový přechod podstoupím poprvé, nicméně v Prostějově mám skvělou minulost. Snad na ni navážu,“ přeje si sedmadvacetiletý Čech, jenž bude zastávat roli nasazené dvojky.

Nejvýše nasazeným účastníkem bude v Prostějově Pablo Andújar. „Máme s ním velice korektní vztahy, rád se sem vrací. Hraje tady už potřetí v řadě. Loni byl ve finále, předloni turnaj vyhrál. Má teď skvělé výsledky. V Paříži porazil Dominica Thiema a v Ženevě Rogera Federera,“ přiblížila účast pětatřicetiletého Španěla Černošková.

Šanci dostanou i domácí mladíci. „Máme k dispozici tři divoké karty do dvouhry, tři do čtyřhry a tři do kvalifikace,“ podotkla ředitelka Moneta Czech Open, jež se rozpovídala i o pravidlech směrem k návštěvníkům.

„Budeme se plně řídit nařízením vlády. Na venkovní akce může maximálně 700 lidí. Diváci budou muset mít roušku nebo respirátor. A samozřejmě budeme měřit teploty a patrně i vyžadovat test či potvrzení o očkování tak, jak je to běžné. Za podporu diváků budeme určitě rádi my i hráči,“ ujistila Černošková.

Aktuální podobu startovní listiny pro Moneta Czech Open naleznete zde.