Kouzlo antuky? Baví mě se klouzat. A platí na ní kraťasy, vysvětluje Muchová

- Marek Bartošík

Karolína Muchová je považována za povrchovou univerzálku, což potvrzuje i na pařížské antuce. Elegantně hrající Češka si na Roland Garros zajistila svůj premiérový postup do třetího kola, když vyřídila Američanku Varvaru Lepchenkovou 6:3 a 6:4. Stejně jako na US Open 2018–2020, Wimbledonu 2019 a letošním Australian Open tak postoupila mezi dvaatřicet nejlepších tenistek na turnaji.

„Antuka není můj nejoblíbenější povrch,“ poznamenala po prvním letošním utkání v Paříži Karolína Muchová. Finalistka předloňského podniku WTA v Praze si však zároveň uvědomuje, že se svou pestrou hrou nalezne uplatnění na jakémkoliv tenisovém podkladu.

Vždyť taky na nedávné akci prestižní kategorie WTA 1000 v Madridu postoupila až do čtvrtfinále. K podobnému výsledku nakročila Muchová i v Paříži, kde po Andree Petkovicové přehrála i Varvaru Lepchenkovou.

„Mám radost z toho, že jsem tady poprvé ve třetím kole,“ hlásila na tiskovce čtyřiadvacetiletá Češka. „Začala jsem soustředěněji, hned brejkem a podržela jsem si servis. Začátek jsem zahrála dobře, neudělala jsem moc chyb. Celou dobu jsem si dnes udržela servis.“

Kvůli břišnímu svalu, který po Australian Open léčila dlouhé měsíce, je přitom Muchová při podání opatrnější. Nicméně vzhledem ke specifiku oranžové drti nemusí každý servis bouchat na sto procent.

„Na antuce se dá víc zapojit kick,“ ví moc dobře světová devatenáctka, jež našla na nejpomalejším tenisovém povrchu i řadu dalších kladných aspektů.

„Líbí se mí, že víc platí kraťasy, slice, různé úhly ze servisu. A docela mě baví se klouzat,“ vyjmenovala Muchová.

Češka má nyní na kontě alespoň třetí kolo na všech čtyřech grandslamech. O další vylepšení svého pařížského maxima zabojuje proti turnajové finalistce z roku 2018 Sloane Stephensové. Američanka, aktuálně až 59. hráčka žebříčku WTA, má ve sbírce i grandslamovou trofej, kterou získala na US Open 2017.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
2. kolo ženské dvouhry
Varvara Lepchenková (USA, 171.) [Q] – KAROLÍNA MUCHOVÁ (19.) [18] 3:6, 4:6