Ztracený zápas strhla na svou stranu. Podobný obrat si nevybavuju, raduje se Siniaková

- Jan Vojkůvka

Tušila, že to proti Veronice Kudermětovové nebude snadný zápas. Věděla, že bude ze sebe muset vytáhnout to nejlepší, aby se prosadila. A přesto dost možná překvapila Kateřina Siniaková i sama sebe. V bitvě s Ruskou prohrávala ve třetím setu 1:5, ale nevzdala se a vyhrabala se z pomyslného dna, aby se přes dva odvrácené mečboly a šňůru šesti her v řadě probojovala do 3. kola Roland Garros.

„Byl to dlouhý den se spoustou emocí,“ vydechla Kateřina na tiskové konferenci, kam dorazila po utkání ve čtyřhře, v níž s Barborou Krejčíkovou slavila hladké vítězství. Svá slova o emocích ovšem směřovala k dění na kurtech, které probíhalo už od dopoledne.

Siniaková se rvala s Kudermětovovou o postup téměř tři hodiny. Obě hráčky se střídaly ve vedení, každé patřila určitá část nejen celého zápasu, ale i jednotlivých setů...  „Bylo to nahoru dolů, přitom jsem hrála slušně, ale ona je nepříjemná, hraje agresivně, k tomu bylo vedro,“ pravila česká hráčka.

Po obratu v prvním setu, který na svou stranu strhla v tiebreaku, přišla v druhém dějství o vedení 3:0 a padla 5:7. A rozhodující sada? To byla absolutní divočina! A na kurtu byl k vidění nebývalý obrat ve skóre.

„Bylo těžké to ustát a jsem ráda, že se to povedlo otočit. Nechala jsem si to zbytečně utéct, ale poštěstilo se a dokázala jsem se vyhrabat zpátky,“ vrátila se k rozhodujícím okamžikům Siniaková. „Snažila jsem se hrát, ale určitě bych neřekla, že se to takhle sejde a suprově otočí.“

Kudermětovové patřila první polovina tohoto dějství. S náskokem dvou brejků vedla 5:1 a měla Češku na lopatě. Jenže pak se něco zlomilo. Siniaková dál bojovala, ucítila příležitost a dokonce odvrátila mečboly soupeřky ze sedmého a devátého gemu. Povedlo se jí srovnat na 5:5, ale ani u toho neskončilo. Podržela si servis čistou hrou a následně na returnu zakončila nervy drásající bitvu hned prvním využitým mečbolem.

„Nevybavuji si žádný takový obrat,“ přemítala česká hráčka, která si v posledních týdnech dodává potřebné dávky sebevědomí a po semifinále v Parmě řádí i v Paříži. „Za poslední zápasy jsem ráda. Daří se mi je otáčet, i když skóre není nejlepší. Jsem ráda, že jsem se vrátila do laufu. Měla jsem těžké období, šla jsem dolů, ale tohle by mě mělo zase nakopnout.“

V utkání s Kudermětovovou navíc musela ustát i další náročné chvíle, kdy se dostala do konfliktu s umpirovým rozhodčím. „Soupeřka zaservírovala a za mnou rozhodčí zahlásil aut. Na chvilku jsme zastavila, ale nic, a pokračovala výměna. Ta pani mi potvrdila, že aut zahlásila, ale rozhodčí mi tvrdil, že jsem ve výměně pokračovala a bod prohrála,“ vyprávěla Siniaková.

„Ale když paní přiznala, že aut zahlásila, tak se měl míč opakovat. Hádala jsem se, že když se přiznala, tak to je podle pravidel nový míč,“ podotkla s tím, že s protesty nakonec neuspěla.

Přenesla se ale nejen přes tyto chvíle, ale i přes nepříjemnou hru soupeřky a obhájila loňské třetí kolo. A v něm rozhodně skončit nemusí. O postup do osmifinále si zahraje s Tamarou Zidanšekovou. „Další těžký zápas, na antuce je taky solidní. Je agresivní, má dobrý forhend, trošku klučičí. Očekávám těžký zápas, ale je to otevřený,“ řekla k utkání, ke kterému nastoupí v pátek.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
2. kolo ženské dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (68.) – Veronika Kudermětovová (RUS, 30.) 7:6(7), 5:7, 7:5