Snažím se ji posunout dál, říká o nové parťačce Peschkeová. Proč chyběla na okruhu?

- Marek Bartošík

Po komplikovaném zranění a s novou parťačkou se na tenisovou tour vrátila Květa Peschkeová (na snímku vpravo, vlevo její bývalá spoluhráčka Nicole Melicharová). Bývalá jednička deblového žebříčku po dlouhých měsících vyléčila pravé zápěstí, a tak mohla v areálu Rolanda Garrose udivovat svým nesporným tenisovým umem. „Ještě ale nemám natrénováno,“ přiznala na tiskové konferenci Peschkeová.

Teprve druhé letošní utkání má za sebou na začátku června Květa Peschkeová. Zkušená deblová specialistka zahájila tuto sezónu až minulý týden na turnaji ve Štrasburku, kde ale po boku Američanky Lauren Davisové neuspěla hned v prvním kole. Na pařížském Roland Garros už to bylo lepší – Peschkeová a její nová německá parťačka Vivian Heisenová udolaly americko-australskou dvojici Hayley Carterová, Astra Sharmaová 6:3, 3:6, 7:5.

„Po tak dlouhé době to opravdu není nic lehkého. Jde to docela ztěžka, ale může to být jenom lepší,“ vyprávěla jako vždy usměvavá Peschkeová. „Potřebuju hrát více zápasů, abych si zase zvykla na tempo, které frčí na turnajích. Musím na sobě ještě zapracovat.“

A co že někdejší šampionku wimbledonské čtyřhry drželo mimo turnajové zápolení? „Měla jsem dlouhodobé problémy s pravým zápěstím, nemohla jsem se zbavit mnoha zánětů. Čtyři měsíce jsem nebyla schopná držet raketu v ruce,“ vysvětlila svou absenci pětačtyřicetiletá Češka, jíž nakonec pomohly injekce.

„Musela jsem dostat dvě injekce do dvou různých míst. Jsem ráda, že mě dal specialista na zápěstí do kupy,“ netajila dvacítka deblového žebříčku WTA.

Mnohé fanoušky asi překvapilo, že Peschkeová nyní hraje po boku nepříliš známé Němky Heisenové, která je v deblovém rankingu až na 129. místě (jedná se o její maximum).

„S Vivian se už dlouho známe. Ona je velice fajn holka, je to moje kamarádka. Jsem moc ráda, že jsme se domluvily na spolupráci,“ popsala ostřílená česká deblistka. „Dva tři roky po sobě trošku pokukujeme. Samozřejmě jí chceme trošičku pomoct. Její žebříček není takový, aby se dostala na všechny turnaje, a tak se budeme snažit uhrát každou rundu, aby se zlepšila a mohla hrát velké turnaje.“

Pro sedmadvacetiletou Heisenovou už má začínající spolupráce s Peschkeovou jeden důležitý milník – dočkala se premiérové výhry na grandslamovém turnaji. A po proměněném mečbolu byla její obrovská radost viditelná.

„Je to pro ni něco speciálního. Vivian je hrozně ráda, že se jí to podařilo,“ ví moc dobře Peschkeová, pro niž je Heisenová na oplátku zajímavou inspirací.

„Snažím se užívat vidinu své partnerky, jak se jí všechno líbí, jak je to pro ni nové, a posunout ji dál. To je můj příjemný pocit,“ doplnila Peschkeová.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské čtyřhry
Heisenová (GER), PESCHKEOVÁ – Carterová (USA), Sharmaová (AUS) 6:3, 3:6, 7:5