Premiérový titul? Ani jsem si ho nestihla pořádně užít, říká Krejčíková

- Marek Bartošík

Barbora Krejčíková si na Roland Garros vyzkoušela, jaké to je nastoupit do prvního kola grandslamu po vyhrané generálce. Šampionka ze Štrasburku ukázala v první rundě pařížského turnaje pevnou vůli, když zvládla v mnoha ohledech obtížné derby s Kristýnou Plíškovou. „Musela jsem hodně bojovat, bylo to náročné psychicky a pro mě i po stránce fyzické. Určitě si toho moc vážím,“ hlásila po výhře 5:7, 6:4 a 6:2 světová třiatřicítka.

Už šesté vítězství v řadě a hned osmé z posledních devíti zápasů zaznamenala v úvodním kole Roland Garros Barbora Krejčíková. Loňská osmifinalistka dohnala proti Kristýně Plíškové manko 5:7 a 1:3, a navázala tak na parádní jízdu ze Štrasburku, kde oslavila svůj premiérový singlový titul z akce WTA.

V sobotu jste odehrála finále ve Štrasburku, v úterý už máte za sebou vstup do Roland Garros. Jak jste během víkendu zpracovala nové emoce?
Bylo to těžké, náročné. Víceméně jsem po finále ve Štrasburku spěchala na vlak, večer jsem dojela do Paříže. Bylo to hodně hektické, ani jsem si to nestihla pořádně užít. Měla jsem sice dva dny volna, ale myslím, že mi to moc nepomohlo.

Derby proti Kristýně Plíškové se rozhodně nevyvíjelo podle vašich představ. Co vám ve druhé polovině utkání pomohlo?
I když jsem prohrála první set, nedařilo se mi a hrála jsem hodně špatně, našla jsem vnitřní sílu. Chtěla jsem bojovat, nic nevzdat a nakonec mi to vyšlo a jsem ve druhém kole.

Dost se mluví o podmínkách v Paříži. Můžete popsat, jaké jsou z vašeho pohledu?
Kurty jsou jiné. Přijdou mi rychlejší, míče víc sjíždějí. Nestihla jsem se adaptovat, moc jsem netrénovala.

Působíte dost unaveně, což je vzhledem k náročnému programu pochopitelné. Jak vlastně v Paříži přistupujete k dalším disciplínám, tedy čtyřhře žen a mixu?
Budu hrát singl, debl i mix. Nevím, jestli to je úplně dobře. Po Paříži budeme muset s trenérem popřemýšlet nad tím, jak to udělat, abych se nezranila.

Po triumfu ve Štrasburku jste připomněla Janu Novotnou, jež byla důležitou osobností pro vaši kariéru. Můžete zmínit nějakou radu, kterou vám dala a která vám dodnes pomáhá?
Vyzdvihla bych to, že když hraju a nejde mi nějaký úder, snažím se najít nějakou cestu, jak i s tím hendikepem vyhrát. Říkala mi, že když jí nešel forhend, začala ho čopovat a chtěla vyhrát z bekhendu nebo z jiného úderu. Já jsem jako mladší chtěla hrát hodně hezky a chtěla jsem, aby mi všechno šlo. Nerozuměla jsem jí. Teď by ze mě měla radost. Vždycky říkala: Nemusíš hrát hezky, hlavně vyhraj.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (33.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (89.) 5:7, 6:4, 6:2