Momenty úvodního dne Roland Garros: Konec 4. hráče světa, senzace na obzoru a odvrácený mečbol Kvitové

- Radek Štohl

Roland Garros 2021 pořádně ještě ani nezačalo. Přesto už je o čem mluvit. Během nedělního dne se s turnajem překvapivě musel rozloučit čtvrtý hráč světového žebříčku dvouhry Dominic Thiem, velmi špatný začátek měl také Alexander Zverev, který prohrával 0:2 na sety.

Bezesporu největším momentem je konec Dominika Thiema. Někdejší třetí tenista světa sice před druhým grandslamem sezony nezvládl dva zápasy v řadě, takto brzké vyřazení se však u dvojnásobného finalisty turnaje rozhodně nečekalo. Rakušan navíc proti Španělu Pablo Andujarovi vedl 2:0 na sety. Ani to sedmadvacetiletému favoritovi nestačilo, po téměř čtyřech a půl hodinách se před zkušenějším borcem musel sklonit.

Stačilo pár hodin a na obzoru bylo další překvapení. A rozhodně ještě větší. Dvojnásobný čtvrtfinalista Roland Garros Alexander Zverev nezachytil úvod zápasu proti úspěšnému hráči z kvalifikace a krajanovi Oscaru Ottemu, proti kterému po necelé hodině a čtvrt prohrával 0:2 na sety. Zverev se však dokázal zvednout v pravý čas a ve zbývajících třech sadách přišel o pouhé čtyři gemy, v té závěrečné dokonce Ottemu nadělil kanára.

Nevydařené období zažívá Grigor Dimitrov. Vítěz Turnaje mistrů z roku 2017 před Roland Garros vyhrál jediný z posledních čtyřech zápasů. Na French Open to vypadalo, že minimálně zvládne úvodní kolo. Proti Marcosu Gironovi vedl 2:0 na sety a 5:1 ve třetím, přičemž v sedmé hře na returnu nezužitkoval tři mečboly v řadě. Sadu nakonec prohrál a za stavu 0:3 ve čtvrtém dějství duel kvůli problémům se zády skrečoval. Jednalo se vůbec o jediný nedohraný zápas prvního dne letošního French Open.

Předpokládaný vyrovnaný duel nadějí se nakonec stal jednoznačnou záležitostí. Teprve osmnáctiletá Kanaďanka Leylah Annie Fernandezová proti o dva roky starší Rusce Anastasii Potapovové ztratila pouhé tři gemy a za 61 minut hry zvítězila 6:2, 6:1.Fernandezová navíc soupeřce nenabídla jediný brejkbol, sama při podání protihráčky dokázala uspět ve čtyřech případech. Dalších pět šancí neproměnila.

Velkolepý návrat na grandslamové turnaje si po třech letech připsala Jelena Vesninová. Čtyřiatřicetiletá Ruska v úvodním kole proti Olze Govorcovové odehrála rovných 60 minut duelu, během kterých šťastnou poraženou z kvalifikace smetla 6:1, 6:0. Vesninová po prvním servisu přišla o pouhé tři fiftýny. Zkušená tenistka ve druhém kole turnaje vyzve Češku Petru Kvitovou.

Soupeřkou Vesninové ovšem mohla být Greet Minnenová. Právě úspěšná tenistka z kvalifikačních bojů v prvním kole trápila Kvitovou. Ta ovšem dokázala odvrátit nepříjemný stav 6:7, 5:6, přičemž ve dvanáctém gemu druhé sady musela odvracet mečbol. Těžkou situaci ale nakonec ustála, vzápětí také zvládla zkrácenou hru. Závěrečný set si už Češka pohlídala ve velkém stylu, za stavu 5:0 ještě zápas neukončila, to ale dokázala hned v následujícím gemu.