Veselý po lekci od ruského favorita: Hrozný zápas, bohužel se zase plácám v krizi

- Marek Bartošík

Loni svedl Jiří Veselý na Roland Garros urputnou bitvu s Rusem Karenem Chačanovem, letos mu stejný protivník povolil na pařížské antuce pouhých šest gemů. Český reprezentant po porážce 1:6, 2:6 a 3:6 přiznal, že mu v aktuální sezóně uškodilo i onemocnění covidem, jímž si prošel po únorovém turnaji v Montpellieru. „Bohužel se zase plácám v krizi a hledám cestu ven,“ smutnil na tiskové konferenci sedmadvacetiletý Čech.

Jeden, dva a tři gemy, na víc dnes Jiří Veselý v souboji s favorizovaným Karenem Chačanovem v jednotlivých sadách nedosáhl. Jediný český zástupce v hlavní soutěži dvouhry mužů tak skončil už po svém úvodním utkání, které mu nic dobrého nepřineslo.

„Zápas byl hrozný, od začátku do konce jsem byl jasně horší,“ kritizoval se na tiskové konferenci český tenista. „Nevím, jestli to bylo tím, že on hrál tak extrémně dobře, nebo já tak špatně. Víceméně to bylo na jednu bránu,“ poznamenal.

Před osmi měsíci jste na Roland Garros Chačanova pořádně trápil, teď to ale byl naprosto jednoznačný duel. Dokážete říct, co se dnes stalo?
On dnes hrál úplně jiný tenis – daleko víc to letělo, nepouštěl mě k výměnám. Loni jsem možná hrál jinak a dostal ho do výměn, ale dnes znamenal jakýkoliv jeho rychlý úder defenzivu a bylo po výměně. Těžko se hledají pozitivní věci.

Jak je na tom vaše ruka, s níž jste měl problémy letos v Austrálii?
Ruka je dlouhodobý problém. Je to rameno, co bolí při servisu. Tady jsem tomu ale předešel a vzal si prášky na bolest, takže v tom bych problém neviděl.

Proč jste tedy měl měsíční pauzu od turnajů v průběhu dubna a května?
Po Montpellieru jsem dostal covid. Potom jsem hrál v Sardinii a Monaku, kde jsem nebyl schopen vydržet ani set. Bylo to trápení, a proto jsem zvolil volno, dal tělu čas a snažil se připravit. Zápasy chybí, turnaje chybí, vítězství chybí... Bohužel se zase plácám v krizi a hledám cestu ven.

Co může pomoct, opět Wimbledon jako třeba předloni?
Já doufám. Už mě několikrát zachránil z bídy a musím věřit, že tráva bude znovu povrch, který mi přinese úspěch a postaví mě zpátky na nohy. Samozřejmě když bych vyhrál nějaké zápasy, tak bych se cítil líp i na ostatních površích.

Jaký je váš program v týdnech před Wimbledonem, jehož hlavní soutěž začíná 28. června?
Měl bych hrát Stuttgart na trávě, pak se vrátit na antuku do Prostějova a následně hrát Mallorku (na Mallorce se bude konat travnatý turnaj kategorie ATP 250, do stejné kategorie patří i Stuttgart, v Prostějově se uskuteční tradiční challenger; pozn. red.). Je to trošku rozházený, chaotický, ale tak to je. Beru každý turnaj jako novou šanci.

Až po Roland Garros vyjdou nové žebříčky, bude z nich vycházet seznam účastníků pro odloženou tokijskou olympiádu. Při podrobnějším zkoumání je vaše situace velmi těsná a nejistá, opravdu těžko se to odhaduje. Nicméně by nás zajímalo, jak moc teď máte olympiádu v hlavě?
S olympiádou jsem tak nějak počítal. Pokud by se mi v sezóně normálně dařilo, tak neměla kam utéct. Teď je ale prvních pět měsíců pryč a výsledky jsem neuhrál. Všechno je na zvážení – přijdu o dva týdny turnajů, opatření budou náročná a přísná, na druhou stranu je to olympiáda a reprezentace, nevynechal jsem jediný Davis Cup. Reprezentuju rád a byla by to moje první olympiáda, protože v Riu jsem kvůli nemoci bohužel nehrál. Pokud se dostanu, poletím určitě rád, ale je potřeba zvážit všechny věci.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo mužské dvouhry
Karen Chačanov (RUS, 25.) [23] – JIŘÍ VESELÝ (71.) 6:1, 6:2, 6:3