Už jsem mohla být doma, ví Kvitová. V kritické chvíli vytáhla fulneckou hokejku

- Marek Bartošík

Petra Kvitová dnes připravila svým fanouškům pořádný pařížský thriller, nakonec však s dobrým koncem. Česká tenistka byla v prvním kole Roland Garros na pokraji porážky, dokonce odvracela mečbol, po dvou hodinách a 16 minutách si ale mohla přece jenom vychutnat sladké vítězství 6:7(3), 7:6(5) a 6:1 nad houževnatou Greet Minnenovou. „Fakt těžký zápas. Už jsem mohla být doma, nebylo to zase tak daleko. Každý zápas odteď už bude jenom bonus,“ hlásila na tiskové konferenci Kvitová.

Parádním vítězným bekhendem křížem odvrátila Petra Kvitová mečbol v úvodní rundě antukového Roland Garros. Loňská semifinalistka si přesný křížný winner, tentokrát však z forhendu, nechala i na setbol v tiebreaku, jímž uzavřela napínavou druhou sadu.

Čárový rozhodčí dokonce úder z rakety Kvitové zahlásil jako aut, umpirový sudí ale jeho výrok opravil, a vyvolal tak velkou radost české lvice.

„Upřímně mi nejdřív přišel trochu v autu,“ vrátila se k proměněnému setbolu Kvitová. „Čekala jsem, že to bude 6:6 a půjdeme měnit strany. Ale když už šel hlavní ze židle dolů, říkala jsem si, že by nějaká malá šance mohla být. Nakonec to opravil, ona neprotestovala. Jasně, že jsem měla radost,“ netajila dvojnásobná wimbledonská šampionka.

Ještě předtím ale Kvitová čelila při vlastním podání mečbolu, který bravurně vymazala vítězným bekhendem křížem. „Na mečbol se hrála docela dlouhá výměna, nakonec jsem to zabila, což mi hodně pomohlo. Že jsem do toho takhle šla, bylo přirozené,“ vyprávěla jednatřicetiletá tenistka, která si na křížný bekhend tradičně věří.

„Pamatuju si, že jsme mu odjakživa říkali fulnecká hokejka,“ usmívala se Kvitová. „Většinou hraju krátký kros z returnu, což se mi dneska taky párkrát podařilo. Ne že bych ho nějak zvlášť trénovala. Přišlo to samo a teď to tam je.“

Zatímco křížný bekhend českou favoritku v kritické chvíli podržel, na podání zaznamenala v náročných podmínkách hned jedenáct dvojchyb. „V televizi to asi nebylo vidět, ale docela dost foukalo. Prala jsem se s tím, protože míček byl při nadhozu pokaždé někde jinde. Ve druhém setu jsem ale konečně našla servis a bylo to lepší,“ vysvětlila Kvitová.

Dvojnásobná semifinalistka pařížského grandslamu se po náročné šichtě může těšit na poměrně dlouhé volno – druhé kolo proti vracející se Rusce Jeleně Vesninové ji čeká až ve středu. „Mám toho momentálně plné kecky, takže zítra na raketu nesáhnu. V úterý si půjdu zahrát,“ doplnila světová dvanáctka.

Roland Garros (FRA, 34 367 216 EUR, antuka)
1. kolo ženské dvouhry
Greet Minnenová (BEL, 125.) [Q] – PETRA KVITOVÁ (12.) [11] 7:6(3), 6:7(5), 1:6