Z Plíškové čiší před Roland Garros sebevědomí. S Kristýnou to bude sranda, těší se na čtyřhru

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Karolína Plíšková neprožívala až do května zrovna ideální sezonu. Když ale před dvěma týdny dokráčela až do finále v Římě, neskutečně ji to povzbudilo. Odehrála spoustu zápasů a v nastoleném trendu hodlá pokračovat i ve Francii. Dokonce se rozhodla přihlásit do turnaje ve čtyřhře, aby těch zápasů odehrála co nejvíc. Nastoupí přitom se svou sestrou Kristýnou. „Na kurtu si užijeme srandu,“ těší se.

Karolína do Paříže vyrazila i s posíleným sebevědomím, které nabrala na turnaji v italském Římě. Tam prolomila svou letošní smůlu a probojovala se až do finále. Splnila tím hlavní cíl, kterým bylo hlavně odehrát více zápasů a dostat se do rytmu.

„Určitě to pomohlo. Mít odehraných pár zápasů v řadě je nejvíc, to dokáže hráče nakopnout a dodat sebevědomí. V tréninku můžu hrát skvěle, ale potom je něco jinýho uhrát to na turnajích,“ řekla na tiskové konferenci Plíšková. „Cítila jsem, že jsem na dobrý cestě, už od Stuttgartu jsem hrála celkem dobře. Ne že by to garantovalo nějaký úspěch na dalších turnajích, ale herní pohodu a tak jsem našla.“

I přes předchozí herní trápení však navenek vystupovala klidně a vyhýbala se pesimismu s vědomím, že se to jednou musí zlomit. „Jsem člověk, který nikdy nelítá nahoře, nikdy nejsem na dně. Po porážce samozřejmě nikdo neskáče do stropu, ale tak nějak jsem schopná nějak fungovat a nedělat z toho drama,“ podotkla.

„Samozřejmě mě štve, když hodně a dobře trénuju a něco se nepodaří, ale tak to prostě je,“ je smířená Plíšková. „Úspěchy nepřichází jen tím, že dobře trénuju. Vím, že jsem měla spoustu dobrejch let. Teď jsem měla horší dva tři měsíce. Řeší to víc lidi okolo než já sama, neberu to jako drama. Lepší výsledek nicméně uklidní a pomůže.“

V prvním kole Roland Garros její připravenost prověří Donna Vekičová, která je jednou z nejlepších mezi nenasazenými hráčkami. „Je to těžkej los, i když nehrála, je to dobrá hráčka,“ tuší Plíšková. „Trénovaly jsme spolu v Monaku, je to asi pět dní zpět. Celkem se s ní bavím, takže toho o ní vím docela dost.“

Chorvatka se ovšem vrací po operaci pravého kolene a od Australian Open nehrála. To by měla být pro českou hráčku výhoda. „Vím, že to je její první turnaj po operaci. Nahráno určitě nemá, jsem v lepší pozici. Poslední zápasy proti ní jsem vyhrála, jen jednou dávno jsem prohrála. Hru na ni mám dobrou, v tréninku to vypadalo docela dobře. Uvidíme, co předvedeme v zápase,“ věří si česká žebříčková jednička.

Výhodou může být pro Plíškovou také to, že na letošním Roland Garros obhajuje jen druhé kolo, nebude čelit významnějšímu tlaku a může si tak výrazně polepšit. Loňský ročník jí totiž vůbec nesedl. „Podmínky jsou určitě lepší. Oproti loňsku se to nedá srovnat, to byla katastrofa, snad nejhorší turnaj za posledních pár let,“ podotkla. „Byla kosa, brzo po covidu, všechno bylo přísný. Teď se to nedá srovnat. Asi jsme si na to všechno zvykli. Můžeme jít taky na hodinu ven, projít se, vypadnout, což pomůže.“

Letos si v Paříži navíc poprvé po čtyřech letech zkusí také grandslamovou čtyřhru. Tu si zahraje po boku své sestry Kristýny. „Průběžně se bavíme, jestli si někdy nedáme debla. V poslední době se nám to nesešlo. Čtyřhru s ní beru jako zpestření, žádné nervy, piánko, zábavu. Na kurtu si užijeme srandu, jak jsme si blízké,“ těší se Karolína.

Kristýnu Plíškovou ale nadále trápí rameno, kvůli němuž se herně trápí. „Nehrála skoro dva měsíce. Její rameno není stoprocentní. Rozhodla se, že půjde trochu přes bolest. Udělala spoustu práce s fyziem. Když by problémy pokračovaly, musela by na operaci. Debla bereme jako pohodičku, zábavu, legraci,“ dodala Plíšková.