Tsitsipas hledá recept na úspěch. Klíčová bude konzistence, říká spolufavorit French Open

- Jan Vojkůvka

Může být hlavním vyzyvatelem Rafaela Nadala v cestě za rekordním titulem. K tomu ovšem Stefanos Tsitsipas potřebuje přenést svou formu z posledních týdnů i do Paříže. Jeho tajný recept na úspěch? Jednoznačně konzistentní výkony...

„Kdekoliv hraji, chci být překvapením turnaje. To mám ze všeho nejradši,“ cituje světovou pětku oficiální web ATP.

A vskutku se mu to daří, byť považovat se za překvapení turnajů je hodně nadnesené. Tsitsipas dlouhodobě patří do užší světové špičky a prokazuje to i letos, když posbíral od začátku sezony nejvíce bodů ze všech a je na čele žebříčku ATP Race.

Nejdůležitější přitom je ona zmíněná konzistence a schopnost každý týden odvádět nejlepší možné výkony.

„Konzistence byla pro mě vždy klíčovou prioritou,“ řekl Tsitsipas. „Bylo ale docela složité najít ten tajný recept, díky kterému budete moci hrát konzistentně každý týden,“ podotkl.

Dvaadvacetiletý tenista onen recept nejspíš našel. Letos na kurtech řádí, byl čtyřikrát ve finále, vybojoval tituly z antukových turnajů v Monte Carlu a Lyonu, pouze na jediném turnaji (v Madridu) neprošel do čtvrtfinále...

„Je to něco, co budujete ze sebedůvěry a zkušeností, z čehož možná namícháte správnou směs. Pak naleznete způsob, jakým hrát,“ přemítal Tsitsipas. „To je i případ celé této sezony. Jsem rád za to, jakým způsobem se zlepšuji. Za způsob, jakým sbírám body, a že jsem schopný čelit klukům ze špičky žebříčku.“

Během příštích dvou týdnů to bude moci potvrdit na antukovém vrcholu sezony. Zde si na sebe klade nejvyšší cíle, jiné s ohledem na probíhající ročník mít ani nemůže. A tak se z něho stává jeden z hlavních vyzyvatelů Rafaela Nadala v cestě za rekordní 21. grandslamovou trofejí.

Aby mohl Tsitsipas, který si v prvním kole zahraje s domácím Jeremym Chardym, Nadala na Roland Garros vyzvat, musí se splnit dvě podmínky. Tou první a hlavní je, aby se řecký tenista poprvé v kariéře podíval do finále grandslamového turnaje.

Právě v Paříži by se mu to přitom mohlo povést, jelikož na antuce patří k nejkvalitnějším hráčům a už loni se dostal do semifinále. Druhou podmínkou je pak pochopitelně i postup Nadala do souboje o turnajovou trofej.

Los hlavní soutěže mužů na Roland Garros naleznete zde.