Povedená generálka! Krejčíková si ve Štrasburku zahraje o premiérový titul z okruhu WTA

- Filip Lefenda

Barbora Krejčíková (38.) otočila na turnaji WTA 250 ve francouzském Štrasburku semifinále proti německé kvalifikantce Jule Niemeierové (216.) a zahraje si po výhře 5:7, 6:3 a 6:4 podruhé v sezoně finále. Nasazená pětka v něm v sobotu vyzve Rumunku Soranu Cirsteaovou (61.), proti níž bude usilovat o premiérový kariérní titul na okruhu WTA.

Rodačka z Ivančic vstupovala do zápasu proti tenistce z třetí stovky světového žebříčku v roli obrovské favoritky, hned úvodní minuty ale naznačily, že ji rozhodně nečeká snadná práce.

„Před zápasem jsem ji neznala. Ale předvedla něco podobného jako já v roce 2017, kdy jsem se z kvalifikace dostala až do finále (v Norimberku),“ připomněla Krejčíková na tiskové konferenci.

První dva gemy na podání uhrála Krejčíková až přes shodu, následně servis dokonce ztratila a zakrátko prohrávala 2:4 a poté 3:5. Niemeierová v desáté hře sadu do zdárného konce nedoservírovala, Krejčíková ale svůj brejk nepotvrdila a dala o čtyři roky mladší protivnici druhou možnost. Tou už jednadvacetiletá kvalifikantka nepohrdla a brala úvodní dějství poměrem 7:5.

Zvrat v utkání nastal zkraje druhé sady, kdy česká hráčka začala soupeřku přehrávat. „Začátek druhého setu byl podle mě klíčový. Dokázala jsem ji brejkovat a vedla jsem 2:0, pak 3:1 a podržela si podání,“ podotkla Krejčíková s tím, že v tu chvíli začala otěže zápasu přebírat do svých rukou. Postupně si vybudovala komfortní vedení 5:1.

Niemeierové se z něj i díky brejku čistou hrou podařilo dva gemy ukrojit, za stavu 5:3 už ale Krejčíková sadu na druhý pokus doservírovala.

Rozhodující klání bylo výsledkově dlouho vyrovnané, herně navrch ale měla přeci jen Krejčíková. V pátém gemu sice promarnila dvě brejkové příležitosti, o dvě hry později už ale další využila. Následně Češka na podání šťastným bekhendem o pásku odvrátila brejkbol soupeřky a odskočila na rozdíl dvou gemů. O dvě hry později Krejčíková dopodávala duel čistou hrou.

Krejčíková porazila vítězku nedávného podniku ITF na Štvanici za hodinu a 14 minut 5:7, 6:3 a 6:4. Po březnovém tažení podnikem v Dubaji si pětadvacetiletá Češka zahraje v aktuální sezoně druhé finále. Soupeřkou jí bude v boji o premiérový titul z okruhu WTA zkušená Sorana Cirsteaová, jež otočila první semifinále proti Polce Linetteové (3:6, 6:4, 6:2). S jednatřicetiletou Rumunkou má Krejčíková vyrovnanou vzájemnou bilanci 1:1 na zápasy.

„Soupeřka je skvělá a zkušená hráčka, co má velmi dobré výsledky na antuce. Musím předvést svůj nejlepší tenis a uvidíme, jak to dopadne,“ podotkla k sobotnímu finále.

Celkově se bude pro českou tenistku jednat o třetí finále na okruhu WTA. V roce 2017 v Norimberku prohrála souboj o titul s Kiki Bertensovou a letos v Dubaji podlehla Garbine Muguruzaové.

Internationaux de Strasbourg (ženy, FRA, 235 238 USD, antuka)
Semifinále dvouhry
BARBORA KREJČÍKOVÁ (38.) – Jule Niemeierová (GER, 216.) 5:7, 6:3, 6:4