Pokrytecké, kritizuje Ósakaovou Groth. S vynecháním tiskovek nesouhlasí ani obě světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Rozhodnutí, že se Naomi Ósakaová nezúčastní tiskových konferencí, vyvolalo pořádný rozruch. Její kroky kritizuje nejen tenisová veřejnost, ale i její kolegové z branže. Média, která jsou nedílnou součástí tenisu a vytváří image hráčů, by podle nich neměla být ignorována.

„Během Roland Garros nebudu dělat žádné tiskové konference,“ oznámila ve čtvrtek japonská tenistka. „Když sleduju tiskovku nebo se jí účastním, často cítím, že lidi neberou žádné ohledy na mentální zdraví sportovců. Často tam sedíme a oni nám kladou otázky, na které už se nás ptali, případně které nám v mysli tvoří pochybnosti. Nebudu se vystavovat lidem, kteří o mně pochybují,“ dodala.

Ósakaová tím popudila nejen tenisové příznivce, ale i své kolegy. Kritikou vůbec nešetří Australan Sam Groth, bývalý 53. hráč světa, který se do bývalé světové jedničky opřel ve svém sloupku pro Herald Sun.

„Považovat se za schopnou odhlásit se z požadavku, který musí každý hráč na okruhu udělat, je prostě vtip,“ napsal Groth, jenž ukončil kariéru v roce 2018, s tím, že její kroky jsou fackou pro sport, který jí dal všechno, zejména pak slávu a peníze.

„Její oznámení je pro mě nepochopitelné a plné pokrytectví. Nechce mluvit se skupinou novinářů, kteří sledují okruh po celém světě, přesto ráda zveřejňuje obrázky milionům anonymních následovníků na sociálních sítích?“ pokračoval Groth ve své kritice a ironicky podotkl, že se aktivně vystavuje nejrůznějším trollům či tzv. haterům, což její psychiku asi nijak neohrožuje.

„Naomi projevuje naprosté pohrdání sportem, který z ní udělal superhvězdu. Hráči jejího postavení mají odpovědnost propagovat svůj sport a dělat co mohou, aby chránili jeho budoucnost,“ uzavřel.

S krokem nesouhlasí ani světové jedničky
Proti jejímu rozhodnutí se vyjádřila i spousta dalších hráčů. Devatenáctiletá Iga Šwiateková, úřadující šampionka z Roland Garros, míní, že: „Není to zase tak náročné. Dává nám to možnost vysvětlit svůj úhel pohledu.“

„Média z nás udělala to, co jsme. Jako sportovci musíme být připraveni přijímat otázky a snažit se odpovídat,“ řekl k situaci dvacetinásobný grandslamový šampion Rafael Nadal.

„Všechny víme, k čemu jsme se jako profesionální tenistky upsaly. Někdy jsou tiskové konference samozřejmě těžké, ale není to něco, co by mi vadilo. Nebudím se v noci s tím, co jsem řekla nebo slyšela, nebo co se mě budete ptát,“ řekla v Paříži jednička ženského okruhu Ashleigh Bartyová. A přidal se i Novak Djokovič.

„Chápu, že tiskové konference někdy mohou být velice nepříjemné. Není to něco, co byste si pokaždé užili, zvlášť když prohrajete zápas a podobně. Ale ke sportu a životu na okruhu to patří. Musíme na ně chodit, jinak nás čeká pokuta,“ řekl. Sám má přitom s pokutami vlastní zkušenost, když za neúčast na tiskové konferenci při velkém psychickém vypětí po své diskvalifikaci na US Open obdržel pokutu ve výši 7 500 amerických dolarů. Za neúčast přitom hrozí pokuta až do výše 20 000 dolarů.

Rozladění nad rozhodnutím Ósakaové vyjádřil prezident Francouzské tenisové federace, která řídí Roland Garros, Gilles Moretton. Podle něj je krok japonské hráčky „fenomenální chybou a ukazuje to, do jaké míry je nutné mít silnou správu. To, co se děje, není podle mého názoru přijatelné.“

„Jak bude turnaj postupovat, uvidíme, jak se bude chovat. Nevím, jaký bude její postoj v příštích dnech, ale nevysílá to příliš pozitivní zprávu,“ dodal.