V Paříži vynechám tiskovky, rozhodla se kvůli duševnímu zdraví Ósakaová

- Marek Bartošík

Naomi Ósakaová oznámila několik dní před začátkem antukového Roland Garros důležité rozhodnutí. Japonská hvězda se na letošním pařížském grandslamu nezúčastní žádné tiskové konference, které jsou přitom pro účastníky turnaje povinné. Svůj krok zdůvodnila především tím, že někteří novináři a také organizátoři nedbají na duševní zdraví sportovců.

„Během Roland Garros nebudu dělat žádné tiskové konference,“ informovala na svých sociálních sítích Naomi Ósakaová, jež je nyní světovou dvojkou v žebříčku WTA.

Čtyřnásobná grandslamová šampionka rozhodně nemá mediální povinnosti v lásce, což zdůvodnila několika argumenty.

„Když sleduju tiskovku nebo se jí účastním, často cítím, že lidi neberou žádné ohledy na mentální zdraví sportovců. Často tam sedíme a oni nám kladou otázky, na které už se nás ptali, případně které nám v mysli tvoří pochybnosti. Nebudu se vystavovat lidem, kteří o mně pochybují,“ vysvětlila Ósakaová.

Vítězka letošního Australian Open vyslala vzkaz také směrem k organizátorům, kteří jsou podle ní nedostatečně empatičtí. „Pokud si organizátoři myslí, že řeknou: ‚udělej tiskovku, nebo dostaneš pokutu‘, a pokud budou nadále ignorovat mentální zdraví sportovců, tak se budu prostě jen smát,“ komentovala někdejší světová jednička.

S vynecháním povinných tiskových konferencí se pojí také nemalá pokuta. Když Novak Djokovič po své diskvalifikaci na loňském US Open odmítl hovořit s médii, stálo ho to 7500 dolarů (přibližně 156 tisíc korun). Venus Williamsová zaplatila na Australian Open 2016 za nesplnění mediálních povinností částku 5 tisíc dolarů (104 tisíc korun). Maximální pokutou za každou vynechanou tiskovku je dokonce 20 tisíc dolarů (417 tisíc korun).

Ósakaová se zaplacením pokuty samozřejmě počítá. Její výše bude velmi pravděpodobně odvozena z počtu zápasů, které japonská tenistka na turnaji odehraje.

Nicméně i kdyby si dokráčela pro trofej a vynechala maximální počet tiskovek (sedm, respektive osm včetně té před turnajem), pak by se zaplacením pokuty problém neměla. Vždyť pouze za loňský rok vydělala za tenisové a komerční aktivity odhadem 55 milionů dolarů (přibližně 1,15 miliardy korun).

„Doufám, že významná část pokuty, kterou za své rozhodnutí dostanu, půjde na charitu týkající se duševního zdraví,“ uzavřela své vyjádření Ósakaová, jejímž maximem na Roland Garros je třetí kolo z let 2016, 2018 a 2019.