Rychlý konec po dlouhé pauze. Byl to špatný zápas, má jasno Macháč

- Marek Bartošík

Loni na Roland Garros i letos na Australian Open doslova prosvištěl tříkolovou kvalifikací, tentokrát ale v Paříži skončil už na raketě prvního soupeře. Tomáš Macháč (144. v žebříčku) v pondělním úvodním kole kvalifikace Roland Garros prohrál s domácím tenistou Manuelem Guinardem (297.) za 73 minut dvakrát 3:6. Dvacetiletý Čech se tak vrátil na okruh po jedenáctitýdenní pauze neúspěšně.

„Bohužel to nebylo dobrý, ale s tím jsem trochu počítal,“ hodnotil po rychlé porážce v prvním kole kvalifikace Roland Garros zklamaný Tomáš Macháč. „Soupeř hrál solidně. Zápas byl sice špatný, ale pár sparingů, co jsem hrál před turnajem, bylo dobrých.“

Macháč se před pařížským grandslamem naposledy objevil v akci zkraje března, kdy ovládl velký challenger v Nur-Sultanu. Posléze však místo útoku na elitní stovku, na níž mu nyní schází přibližně 270 bodů, musel strpět velmi dlouhou přestávku od turnajů.

Už v kazašské metropoli hrál navzdory zablokovaným žebrům, dlouhou absenci však způsobilo něco jiného. „Byl jsem nemocný. Celou dobu jsem se jen léčil a odpočíval jsem,“ vyjmenoval svůj monotónní program posledních týdnů český reprezentant.

Po velmi skromné antukové části sezóny, během níž odehrál jediný zápas, se Macháč přesune na travnaté akce. Od 7. června by se měl představit na dvou po sobě jdoucích challengerech v anglickém Nottinghamu, posléze ho čeká premiérová kvalifikace Wimbledonu.

„V juniorech jsem hrál na trávě celkem dobře,“ připomněl závěrem účastník juniorského Wimbledonu 2017.

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 17 171 108 eur, antuka)
1. kolo kvalifikace
Manuel Guinard (FRA, 297.) – TOMÁŠ MACHÁČ (144.) 6:3, 6:3