Roland Garros: Smitková a Kolář v kvalifikaci neuspěli

- Marek Bartošík

Dva zástupci českého tenisu se během úterního programu představili v prvním kole kvalifikace Roland Garros, Tereza Smitková ani Zdeněk Kolář si ale výhru nepřipsali. Po pondělním vyřazení Lukáše Rosola a Tomáše Macháče tak pařížská kvalifikace pokračuje zcela bez české účasti.

Kolář se na Roland Garros nekvalifikuje
Zdeněk Kolář (231.) se ani na třináctý pokus nedočká premiérového postupu do hlavní soutěže grandslamu. Čtyřiadvacetiletý Čech prohrál v prvním kole kvalifikace Roland Garros s Italem Andreou Pellegrinem (234.) za hodinu a 18 minut 3:6 a 4:6. Kolářovi se v utkání nedařilo na podání, o které přišel hned čtyřikrát. V prvním setu sice dvakrát smazal manko brejku, na třetí úspěch Itala na returnu už ale nedokázal zareagovat. Ve druhé sadě stačil Pellegrinovi jediný proměněný brejkbol z pátého gemu.

„Soupeř hrál výborně a hodně rychle. Ve větru jsem měl občas problém stíhat, hlavně z forhendu. On se s větrem vypořádal líp, taky výborně servíroval. Určitě si zasloužil vyhrát,“ pochválil svého přemožitele Kolář, který si před pařížským grandslamem dopřál dvoutýdenní volno od turnajů.

„Ze začátku roku jsem hrál hodně turnajů, potřeboval jsem si odpočinout, potrénovat. S přípravou jsem spokojený, bohužel to dnes nevyšlo. Nicméně věřím, že do dalších turnajů to bude jenom lepší,“ poznamenal český reprezentant.

Kolář měl dnes i trochu smůly, když jeho soupeř proměnil brejkbol ve druhém setu zcela ojedinělým obranným úderem kousek za síť. „Balónek skočil paradoxně poměrně daleko od sítě, ale soupeř byl proti větru a dal úderu zpětnou rotaci, takže se balónek vracel do sítě,“ usmíval se při popisu bizarní situace tenista z Bystřice nad Pernštejnem. „Já jsem měl štěstí jedině v tom, že síť byla kvůli větru vypouklá směrem k němu. Balónek jsem ale hrál už pod páskou, prakticky to nešlo zahrát.“

Českého tenistu nyní čekají další antukové turnaje, a sice challengery v Bratislavě, Prostějově a možná i Bielle, kde se hraje už příští týden.

Smitková v Paříži neuspěla
Tereza Smitková (471.) prohrála v prvním kole kvalifikace Roland Garros s Američankou Hailey Baptisteovou (202.) za 70 minut 4:6 a 2:6. Devatenáctiletá Američanka velmi dobře podávala – v poměrně rychlém utkání zahrála sedm es, odvrátila čtyři z pěti brejkbolů a po svém prvním servisu měla úspěšnost 82 procent. Naopak Smitková po svém prvním podání získala pouze 58 procent výměn a neodvrátila ani jeden ze čtyř brejkbolů soupeřky. Češka startovala v pařížské kvalifikaci díky chráněnému žebříčku.

„Soupeřka byla prostě lepší. Moc dobře podávala, šancí na returnu jsem měla málo. Její servis byl relativně rychlý a hlavně dobře umístěný, takže pro mě bylo těžké ji brejknout. Počasí docela zlobilo, foukalo. Já jsem se na servisu prala, ona to zvládala líp,“ sdělila Tenisovému světu Smitková.

Kompletní rozhovor s Terezou Smitkovou si můžete přečíst zde.

Roland Garros, Paříž (FRA, 34 367 215 eur, antuka)
1. kolo kvalifikace
TEREZA SMITKOVÁ (471.) – Hailey Baptisteová (USA, 202.) 4:6, 2:6
ZDENĚK KOLÁŘ (231.) – Andrea Pellegrino (ITA, 234.) 3:6, 4:6

Kompletní program kvalifikace naleznete na webu turnaje.