Roland Garros: Macháč i Rosol v kvalifikaci končí

- Redakce

V Paříži odstartovala grandslamová kvalifikace. Hned zkraje pondělního programu prohrál Lukáš Rosol ve třech setech s Brazilcem Meligenim Rodriguesem Alvesem a zaznamenal na antuce už čtvrtou porážku v řadě. Tomáš Macháč naskočil do prvního soutěžního zápasu od 7. března a na rozjetého Francouze Guinarda nestačil.

Rosol schytal kanára a v kvalifikaci končí
Lukáš Rosol (185.) si hlavní soutěž Roland Garros nezahraje. Pětatřicetiletý Čech prohrál ve třech sadách 4:6, 6:2 a 0:6 s o dvanáct let mladším Felipem Meligenim Rodriguesem Alvesem (235.) z Brazílie a zaznamenal na antuce už sedmou letošní porážku z celkových osmi odehraných zápasů.

Do utkání přitom nevstoupil brněnský rodák špatně, po rychlém úvodním brejku vedl 3:0. Meligeni ale sadu pěti gemy v řadě otočil. Následně Rosol při podání snížil na 4:5 a v desáté hře disponoval dvěma brejkboly, Jihoameričan je ale odvrátil a získal nejdelší gem utkání (a tím i celý set) pro sebe.

„Bylo to trošičku nahoru a dolů. Začal jsem dobře, 3:0, pak on vedl 3:4. Víceméně byl celý první set o pár míčích. Trochu pomohlo štěstí, ale připraveným štěstí přeje. Soupeř hrál dobře, hrál poctivě, šel do toho a padlo mu,“ uvedl Rosol po utkání.

Také ve druhém dějství vedl Rosol bleskově 3:0. Sadu pak ukončil dalším brejkem a zdálo se, že je na koni. Vše bylo ale nakonec jinak. V rozhodujícím setu neuhrál 185. tenista žebříčku ATP ani gem a rozloučil se s kvalifikací nepopulárním kanárem.

„Do druhého setu jsem trochu změnil taktiku, začal jsem do toho víc chodit a zadařilo se. Při vstupu do třetího mi ale utekl začátek. Soupeře to nakoplo natolik, že přestal chybovat a já už se nechytil,“ dodal český tenista.

Kompletní rozhovor s Lukášem Rosolem si můžete přečíst zde.

Macháč v kvalifikaci Roland Garros končí
Po více než dvou měsících se Tomáš Macháč (144.) postavil k soutěžnímu utkání a návrat to, bohužel, úspěšný nebyl. Dvacetiletý Čech v kvalifikaci Roland Garros podlehl domácímu Manuelu Guinardovi (297.) 3:6, 3:6.

Macháčovi, jenž naposledy hrál v kazašském Nur-Sultanu, kde na začátku března získal turnajový titul, v duelu, který narušoval déšť, chyběla herní praxe, což byl největší rozdíl mezi oběma soupeři.

V prvním setu se Guinard dostal po sérii tří brejků z obou stran do vedení 3:1 a i přes dva brejkboly Macháče dokázal sadu dopodávat. Druhý set byl z pohledu Guinarda ještě jednoznačnější. S double brejkem se dostal do vedení 5:2, Macháč následně snížil na returnu, ale v deváté hře neudržel servis a utkání tím skončilo.

„Bohužel to nebylo dobrý, ale s tím jsem trochu počítal. Soupeř hrál solidně. Zápas byl sice špatný, ale pár sparingů, co jsem hrál před turnajem, bylo dobrých,“ sdělil Tenisovému světu Macháč, kterého nyní čekají podobně jako Lukáše Rosola turnaje na travnatém povrchu.

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 17 171 108 eur, antuka)
1. kolo kvalifikace
LUKÁŠ ROSOL (185.) – Felipe Meligeni Rodrigues Alves (BRA, 235.) 4:6, 6:2, 0:6
Manuel Guinard (FRA, 297.) – TOMÁŠ MACHÁČ (144.) 6:3, 6:3

Kompletní program kvalifikace naleznete na webu turnaje.