Los kvalifikace Roland Garros: Do bojů o hlavní soutěž jdou čtyři Češi

- Jan Vojkůvka

Nedělní los kvalifikace letošního Roland Garros se týkal v Paříži i čtyř českých tenistů, kteří se pokusí rozšířit řady 10 jistých účastníků hlavní soutěže. Nejlepší výchozí pozici má Tomáš Macháč, který bude plnit roli 28. nasazeného.

Macháč, který patří mezi 32 nasazených tenistů v kvalifikaci antukového grandslamu, narazí v úvodním kole na domácího Manuela Guinarda, vítěze turnaje ITF v Praze, jemuž patří pozice až ve čtvrté stovce světa.

Menší nevýhodou dvacetiletého Čecha může být, že od března nehrál kvůli zranění soutěžní zápas a v této sezoně ještě nenastoupil na antuce. Před zraněním se však těšil z velmi dobré formy, díky níž prošel do finále a čtvrtfinále na dvou challengerech v Nur-Sultana.

Účastníka hlavní soutěže na letošním Australian Open doplní v mužském pavouku kvalifikace Lukáš Rosol a Zdeněk Kolář. Pětatřicetiletého Rosola čeká v úvodním kole Brazilec Felipe Meligeni Rodrigues Alves, specialista na antuku, který je sice v žebříčku hůře postaven, ale má lepší aktuální formu než český tenista.

Snadnou úlohu nebude mít ani Zdeněk Kolář, který narazí na Andreu Pellegriniho z Itálie. Oba hráče dělí v žebříčku jen tři pozice a oba v dubnu dokázali vyhrát antukové challengery. Zatímco Kolář triumfoval v Oeiras, Pellegrino slavil titul v Římě.

Mezi ženami bude startovat pouze Tereza Smitková, jež využila k účasti v kvalifikaci chráněného žebříčku. Bývalá 57. hráčka světa, jíž ale aktuálně patří pozice až v páté stovce světa, vyzve v prvním kole 201. hráčku světa Hailey Baptisteovou.

Los kvalifikace Roland Garros
Tomáš Macháč - Manuel Guinard (FRA)
Lukáš Rosol - Felipe Meligeni Rodrigues Alves (BRA)
Zdeněk Kolář - Andrea Pellegrino (ITA)
Tereza Smitková - Hailey Baptisteová (USA)