Druhý titul a vyrovnání žebříčkového maxima. Ruud slaví vítězství ve švýcarské Ženevě

- Jan Vojkůvka

Norský mladík Casper Ruud vybojoval ve švýcarské Ženevě svůj druhý titul v kariéře a vrátí se do elitní dvacítky světového žebříčku, ve kterém se posune na 16. místo, čímž vyrovná své dosavadaní maximum. Dvaadvacetiletý tenista ve finále porazil Denise Shapovalova 7:6(6), 6:4 a navázal na svůj loňský antukový triumf z Buenos Aires.

Norský tenista patří k antukovým specialistům, což v probíhající sezoně dokonale potvrzuje. V Ženevě vylepšil svou letošní bilanci už na 15 výher, přičemž prohrál pouze čtyři zápasy a patří mezi hráče, kteří mají před Roland Garros nejlepší aktuální formu.

To potvrdil semifinalista nedávných Masters v Monte Carlu a Madridu i ve finále v Ženevě, kde jako třetí nasazený přetlačil turnajovou dvojku Shapovalova v bitvě, ve které trochu překvapivě dominovaly servisy.

První set dokonce nenabídl ani jeden brejkbol a o jeho osudu musel rozhodnout tiebreak. V něm si Ruud vypracoval komfortní vedení 6:2, což ale na zarputilého Kanaďana nestačilo. Shapovalovi se povedlo odvrátit čtyři setboly a srovnat na 6:6. Koncovku však nezvládl a Ruud se dostal do vedení 1:0.

I ve druhém setu hrál hlavní prim servis a bylo jasné, že komu se povede uspět na returnu, ten bude slavit i úspěch celkový. Zatímco Shapovalov se marně snažil proniknout k brejkbolu a za celý zápas nedostal ani jednu šanci na brejk, Ruud v páté hře na returnu zabral. Postupně si v klíčové hře druhé sady vypracoval pět příležitostí a tu poslední také proměnil.

Ruud v Ženevě získal svůj druhý titul na okruhu ATP. Poprvé slavil v minulé sezoně, kdy zvítězil rovněž na antuce v Buenos Aires.