Vítězná premiéra! Kopřiva v Bělehradě zvládl první zápas v kvalifikaci ATP, zahraje si o hlavní soutěž

- Jan Vojkůvka

Český tenista Vít Kopřiva si v sobotu odbyl svou premiéru na turnajích nejvyšší kategorie. V kvalifikaci turnaje z kategorie ATP 250 v Bělehradě navíc prožil vítězný debut, když porazil Rusa Alexeje Vatutina 6:3, 3:6, 6:4 a v neděli si zahraje o hlavní soutěž.

Kopřiva v uplynulých týdnech prožil výrazný vzestup žebříčkem ATP, když se mu povedlo od začátku března projít do semifinále challengeru v Petrohradě, čtvrtfinále v Zadaru, semifinále v Římě a čtvrtfinále v Praze. Díky těmto výsledkům se vyhoupl na 256. místo a bylo jen otázkou času, kdy se dočká své premiéry na turnajích nejvyšší kategorie.

Byť se nevešel do kvalifikace Roland Garros, která startuje příští týden, dokonale využil toho, že většina hráčů z pořadí před ním odcestovala do Paříže, a vydal se do Bělehradu, kde v sobotu prožil svůj vítězný debut v kvalifikaci turnaje ATP.

Vítězství v souboji s Vatutinem se nerodilo snadno, o to je ovšem cennější. V prvním setu to přitom vypadalo, že Kopřiva má na kurtu jasnou převahu. Soupeře k ničemu na returnu nepustil, naopak sám v šesté hře prorazil Rusovo podání a dokráčel si pro výhru 6:3.

Kopřiva skvěle vstoupil i do druhé sady, v níž se ujal brejkem vedení 1:0, ale poté ztratil čtyři hry v řadě a za stavu 1:4 už nic s výsledkem udělat nedokázal. Vatutin si zkušeně druhý set dopodával a vynutil si rozhodující dějství.

V něm to bylo pořádné drama. Kopřiva musel odvracet brejkbol hned v první hře, načež dosáhl na brejk v šesté hře a za stavu 5:2 se na returnu dostal ke dvěma mečbolům. Nevyužil je, Vatutin si podání podržel a ke všemu předvedl v deváté hře rebrejk. Kopřiva, který najednou čelil velkým nepříjemnostem, ovšem soupeře do hry nakonec zpět nepustil. V desáté hře se na returnu dostal k dalšímu mečbolu a tentokrát jej proměnil.

Třiadvacetiletý Kopřiva si v neděli zahraje o svou premiérovou účast v hlavní soutěži proti favorizovanému Španělovi Robertu Carballes-Baenovi, 97. hráči světa.