Nadal zvažoval konec kariéry. Pandemie mě přinutila přemýšlet, uvedl

- Jan Vojkůvka

Na blížícím se Roland Garros bude znovu největším favoritem na zisk grandslamové trofeje. Jak ale Rafael Nadal přiznal, existovala šance, že by se letošního ročníku, a také už žádného dalšího, nezúčastnil.

Během loňské koronavirové pauzy se mnoha hráčům honila hlavou spousta nejrůznějších myšlenek. Někteří řešili ztrátu příjmů, jiní netušili, co s volným časem, a někteří, jako třeba Rafael Nadal, se zabývali i otázkou, jestli by nebylo lepší s tenisem skončit.

Čtyřiatřicetiletý Španěl toho už má za sebou hodně. V kariéře dosáhl všeho, čeho mohl, a tak pro něj nejspíš bylo v době, kdy svět ochromila pandemie covidu-19, přemýšlení o možném konci o dost intenzivnější.

Svou roli hrál i určitý strach z nemoci, případně z ohrožení svých blízkých, a nejistota, co se zdravým tělem virus udělá. I proto se rozhodl loňské US Open vynechat, a byť se nakonec na okruh vrátil v září v italském Římě, nebylo to pro něj snadné rozhodnutí.

„Bylo to těžká doba, a věřím, že pro všechny. Pokud nejste zcela arogantní člověk, tak za těchto podmínek se musel každý cítit méně šťastný, už jen kvůli tomu, jak se lidé po světě trápili. Ztráceli členy rodin, kamarády, svá zaměstnání,“ uvedl Nadal k uplynulým 12 měsícům, během nichž dospěl do bodu, kdy zvažoval ukončení tenisové kariéry.

„Ptal jsem se sám sebe, jestli mám pokračovat, nebo s tím přestat. Nebylo to snadné rozhodnutí. Nebylo lehké se po lockdownu vrátit do hry. Okolnosti mě navíc nutily přemýšlet nad tím, co je pro mou kariéru správné. Nakonec jsem pouze vynechal US Open, což bylo složité rozhodnutí, ale bylo potřeba ho učinit,“ podotkl.

A že udělal dobře, když nepověsil raketu na hřebík, se ukázalo na přelomu září a října, kdy získal jubilejní dvacátý grandslamový titul na Roland Garros.

Na rekordní, jednadvacátý, zaútočí už za pouhý týden znovu v Paříži.