Hledání formy pokračuje. Thiem se oproti jiným rokům na antuce nebývale trápí

- Jan Vojkůvka

Každý rok patří Dominic Thiem k nejsilnějším hráčům na antuce. O tom svědčí i to, že v letech 2018 a 2019 byl ve finále Roland Garros, kde v letech 2016 a 2017 byl také dvakrát v semifinále. Tenista, který na antuce získal 10 ze svých 17 trofejí na okruhu ATP, se však letos až nečekaně trápí a před pařížským grandslamem nemá moc důvodů si věřit.

Sebedůvěra. To je možná faktor, který Thiemovi v celé letošní sezoně schází. Už během prvních měsíců ročníku byl jen stínem svého já z předchozích let. Vše vyústilo v dlouhou pauzu od poloviny března až do začátku května, kdy se na okruhu vůbec neobjevil.

Ani jeho oblíbená antuka ale změnu nepřinesla. V Madridu sice prošel do semifinále, ale hladce prohrál se Zverevem. V Římě pak skončil už v osmifinále a hned první zápas prohrál v Lyonu.

„Pořád se snažím najít svou formu. Nehraju tak dobře jako jsem hrál v roce 2019, kdy jsem předváděl svůj nejlepší tenis, ani tak dobře jako v roce 2018,“ posteskl si pro ATP.

„Celkově jsem ale vyzrálejší. Pokusím se připravit dobře na Roland Garros. Moje příprava tento rok nebyla ideální, ale snad budu schopný hrát dobře,“ podotkl ještě před startem turnaje v Lyonu, kde ovšem hned v prvním utkání prohrál ve dvou setech s Britem Norriem.

„Madrid a Řím byly dobré krůčky správným směrem,“ snaží se najít sebedůvěru před antukovým vrcholem sezony. „Líbilo se mi, jakým způsobem jsem hrál a doufám, že si z toho mohu vzít před turnajem v Paříži pozitiva.“

Před hlavním antukovým turnajem jej trápí na jeho hře několik věcí, na nichž potřebuje zapracovat. „Míjím až moc úderů. První servis také nedělá tolik škody, a i když mě čeká třeba lehký forhend, netrefím správně směr nebo špatně míček umístím do kurtu. Ani přechod z obrany do útoku není dobrý. Abych se na turnajích prosazoval, musím na všech těchto věcech zapracovat,“ dodal Thiem.