Grandslam mimo Austrálii? Zůstane u nás, odmítá přesun šéf turnaje v Melbourne

- Filip Lefenda

Uskuteční se v příštím roce Australian Open mimo své obvyklé dějiště? Přetrvávající restrikce spojené s šířením koronaviru by údajně mohly způsobit přesun turnaje do Dubaje a Dauhá, kde se letos konala kvalifikace. Takovou možnost ale ředitel grandslamu v Melbourne Craig Tiley důrazně odmítá.

Podle informací televizní stanice ABC předpokládá australská vláda uzavření hranic až do poloviny roku 2022 a tenisté již nebudou chtít znovu absolvovat kritizovanou formu přísné karantény, kterou museli podstoupit letos.

Řešení se tak nabízí v podobě uspořádání grandslamu ve Spojených arabských emirátech a Kataru, resp. v Dubaji a Dauhá, kde se zkraje sezóny konaly obě kvalifikace. „Budeme tady v Melbourne a bude to v lednu,“ reagoval na podobné úvahy turnajový ředitel Craig Tiley.

„Musíme opět najít způsob, jak sem tenisty dostat. Jsme jediná země, kde je nutná karanténa. Musíme si ale poradit. Zvládneme to,“ vzkázal odhodlaně do tamějších médií.

Úspěšný australský boj s pandemií onemocnění covid-19 je dlouhodobě založen na přísných omezeních pohybu směrem do země.

„Mám pocit, jako kdybychom vystoupali na Mount Everest a zase se znovu octli v základním táboře,“ našel paralelu Tiley. „Už jsme ale situaci jednou zvládli. Je pozitivní, že známe cestu,“ věří v konání v Melbourne.