Favority kosí v Římě 211 centimetrů vysoký obr. I já sám jsem překvapený, netají se

- Filip Lefenda

Prestižní antukový podnik v italském Římě hlásí hodně překvapivého semifinalistu. Mezi nejlepší čtyřku účastníků se bez ztráty jediného setu prodral třiadvacetiletý Reilly Opelka. Z turnaje vyřadil americký servisman už čtyři favority – naposledy přehrál v největším čtvrtfinále v kariéře bez ztráty podání 7:5 a 7:6(2) Argentince Delbonise.

S výškou 211 centimetrů platí spolu s Chorvatem Ivem Karlovičem za nejvyšší tenisty na okruhu. Není proto divu, že antuce Opelka dosud příliš neholdoval. V minulém roce vyhrál na nejpomalejším povrchu jediný zápas ze čtyř a v záporných číslech byl i předloni (5 výher oproti 7 porážkám).

Tomu, že uhraje rodák z Michiganu životní výsledek zrovna v Římě, nenasvědčoval ani fakt, že táhl před turnajem nelichotivou sérii šesti porážek v řadě a zaznamenal od začátku sezóny jen dva vítězné zápasy z celkových devíti, z toho se hned osmkrát hrálo na tvrdých površích.

I vinou tristní bilance mu bookmakeři sázkových kanceláří vcelku logicky nevěřili. Opelka šel v Římě do každého ze zápasů v roli jasného outsidera. Stačil však týden a Američan si vybudoval pověst kata favoritů.

Do premiérového semifinále na okruhu ATP Masters 1000 došel bez ztráty jediného setu, když postupně zdolal Francouze Gasqueta (6:1, 7:5), Itala Musettiho (6:4, 6:4), Rusa Karaceva (7:6, 6:4) a naposledy i již zmíněného Argentince Delbonise (7:5, 7:6).

„I já sám jsem překvapený. Antuka není zrovna povrchem, který by mi seděl. Nevyhovuje ostatně většině Američanů,“ podotkl 47. tenista singlového žebříčku, jehož maximem bylo dosud 31. místo.

„Asi je to trošku souhra náhod, ale rozhodně mi to nevadí,“ culil se vytáhlý tenista, jenž od začátku turnaje zaznamenal na podání neuvěřitelných 77 es (oproti pouhým čtyřem dvojchybám). „Rozhodně zde servíruji dobře. Dokážu si podáním v klíčových okamžicích pomoci,“ pochvaluje si vítěz dvou menších podniků ATP a čtyř challengerů.

O další vylepšení turnajového maxima bude Opelka usilovat v sobotu. A favoritem opět nebude. Soupeřem mu bude buď světová trojka Rafael Nadal, nebo šestka Alexander Zverev.