Djokovičovi ujely v dešti nervy. Seřval rozhodčího, poté se omlouval

- Filip Lefenda

Turnajem Masters v Římě zatím prochází obhájce titulu bez klopýtnutí, přesto se hned v jeho úvodu nevyvaroval výstřelku. Novaka Djokoviče během utkání s Američanem Fritzem rozčílil déšť a svou frustraci si vylil na umpirovém rozhodčím.

V sychravém počasí podával Djokovič za stavu 5:4 ve druhém setu na vítězství, o servis ale přišel. Zřejmě i proto dal až přílišný průchod svým emocím.

„Jak dlouho chceš ještě hrát?“ zařval Srb na hlavního rozhodčího, kterým byl Nacho Forcadell. „Už třikrát jsem ti řekl, abys šel zkontrolovat kurt a pořád jsi to neudělal!“ pokračoval ve stížnostech třiatřicetiletý Srb v době, kdy začal déšť významně sílit.

Nakonec tak za stavu 5:5 na přerušení zápasu opravdu došlo. Oba aktéři se vrátili na centrální dvorec až po třech hodinách, dlouho už na něm ale nepobyli. Uklidněný Djokovič ukořistil dohrávku v tiebreaku a za svůj výstup se rozhodčímu omluvil.

„Když prší, stane se z antuky bahno. Navíc mi padaly do očí kapky deště, takže nebylo snadné podávat,“ vysvětloval majitel osmnácti grandslamových trofejí po výhře 6:3 a 7:6(5) důvody toho, proč mu ujely nervy.

„Asi to nebylo poprvé ani naposledy, kdy budu muset hrát v podobných podmínkách. Zažil jsem je už mnohokrát, přesto mě vždy naštvou,“ kál se bělehradský rodák, jenž na italské tisícovce obhajuje loňský titul.

A zatím si vede dobře. Po Fritzovi neztratil Djokovič sadu ani se Španělem Davidovichem Fokinou. Tomu povolil jen tři uhrané gemy (6:2, 6:1) a v pátek může postoupit už do semifinále. Soupeřem bude prvnímu hráči světa turnajová pětka Stefanos Tsitsipas z Řecka.