RPM Prague Open: Šátral vyřadil turnajovou šestku, domácí derby zvládl Svrčina

- Redakce

Českým tenistům se během středečního programu v hlavní soutěži RPM Prague Open 2021 vcelku dařilo a hned tři doplnili v osmifinále Jiřího Lehečku, jenž postoupil už v úterý. Úspěšný byl Jan Šátral, který dokázal porazit nasazenou šestku. Postup vybojoval také Dalibor Svrčina, jenž porazil svého krajana Andrew Paulsona, a vítězství si připsal rovněž kvalifikant Patrik Rikl, který ve dvou setech porazil Švéda Erikssona. Končí naopak Adam Pavlásek a Václav Šafránek.

Šátral vyřadil nasazenou šestku
Českému tenistovi Janu Šátralovi se povedlo navázat na úspěšnou kvalifikaci a na RPM Prague Open si připsal už čtvrté vítězství. V úvodním kole se mu povedlo zdolat nasazenou šestku Pedra Cachina z Argentiny, jehož porazil ve třech setech 6:4, 3:6, 6:1 a na domácí pětadvacítce si zahraje osmifinále.

„Je to hodně cenné, protože už je to asi hodně dlouho, co jsem tak dobrého hráče porazil,“ radoval se po utkání Šátral. „Soupeř hrál dobře z obou stran, ale víc tlačil z forhendu, tak jsem se ho snažil co nejvíce držet v bekhendu, občas jsem to trefil po lajně a dobře jsem dnes servíroval.“

Svrčina zvládl domácí derby
V rámci prvního kola došlo také k ryze českému souboji mezi divokou kartou Daliborem Svrčinou a úspěšným kvalifikantem Andrew Paulsonem. Z postupu do osmifinále se radoval prvně jmenovaný, který dobře rozehrál zápas už dopoledne a i přes dlouhou, několikahodinovou, pauzu zaviněnou deštěm dokázal duel dotáhnout do zdárného konce, když svého krajana porazil 7:6(5), 6:1.

Rikl si poradil se Švédem Erikssonem
Patrik Rikl se připojil mezi úspěšné české hráče, kteří si zahrají na RPM Prague Open osmifinále. Hráč, jenž zvládl projít náročnou tříkolovou kvalifikací, neztratil set ani v úvodním kole, ve kterém porazil Švéda Markuse Erikssona 6:4, 7:5.

Šafránek skrečoval kvůli bolestem zápěstí
Úspěšný kvalifikant Václav Šafránek se v hlavní soutěži dvouhry kvůli zdravotním obtížím neprosadil. V prvním kole proti Sasi Kumaru Mukundovi z Indie skrečoval český tenista za stavu 1:3 v prvním setu kvůli bolestem zápěstí.

Pavlásek na úspěšnou kvalifikaci nenavázal
Adam Pavlásek, který úspěšně prošel tříkolovou kvalifikací RPM Prague Open, nedokázal na své výkony v úvodním kole hlavní soutěže navázat. V duelu s Britem Jackem Draperem prohrál ve dvou setech 2:6, 4:6, když jej dost ovlivňovalo chladné počasí, kvůli němuž jej bolel loket. I proto přes druhé podání uhrál jen 2 ze 17 míčků.

„Bohužel, podmínky dneska nebyly pro mě, bylo chladno, kvůli čemuž mě bolel loket. Ale soupeř hrál velmi dobře a rychle,“ hodnotil Pavlásek, který přiznal, že mu více vyhovovala kvalifikace, která se hrála naopak ve velkém teple.

Dalšími turnaji, kde se bývalý člen elitní stovky představí, budou akce v Jablonci a Mostě. „V Jablonci budu hrát určitě v kvalifikaci, v Mostě se snad dostanu přímo do hlavní soutěže,“ uvedl Čech.

1. kolo dvouhry
Lucas Bouquet (FRA, 1668.) – Lucas Miedler (AUT, 303.) 2:6, 6:2, 5:7
JAN ŠÁTRAL (387.) – Pedro Cachin (ARG, 292.) 6:4, 3:6, 6:1
ADAM PAVLÁSEK (490.) – Jack Draper (GBR, 322.) 2:6, 4:6
Mischa Zverev (GER, 273.) – Peter Goldsteiner (AUT, 1090.) 7:6(3), 5:7, 6:1
Alexander Ritschard (USA, 313.) – Franco Agamenone (ITA, 484.) 4:6, 7:6(4), 3:6
Markus Eriksson (SWE, 352.) – PATRIK RIKL (647.) 4:6, 5:7
DALIBOR SVRČINA (798.) – ANDREW PAULSON (701.) 7:6(5), 6:1
Sasi Kumar Mukund (IND, 320.) – VÁCLAV ŠAFRÁNEK (374.) 3:1 skreč Šafránek
Manuel Guinard (FRA, 306.) – Vladimir Ignatik (BLR, 342.) 6:4, 5:7 přerušeno

1. kolo čtyřhry
Agamenone (ITA), Matuszewski (POL) – KOPŘIVA, LEHEČKA odloženo
Tseng (TPE), M. Zverev (GER) – Kwiatkowski, Ritschard (USA) odloženo
PAVLÁSEK, STANĚK – Durasovic (NOR), Eriksson (SWE) odloženo
Bonadio (ITA), Galovič (CRO) – PAULSON, RIKL odloženo