Enfant terrible slovenského tenisu? Martin Kližan v letošní sezoně opět bořil zažité pořádky

- Petr Šístek

Martin Kližan je již dlouhé roky znám svými turbulentními pohyby na žebříčku ATP a ani kontroverzní vyjádření mu nikdy nebyly cizí. V letošní sezoně rozvířil vody svou neúčastí v barážovém utkání Davis Cupu proti Austrálii, a také velmi pozoruhodným počinem, když si zajistil přezimování ve čtvrté desítce žebříčku díky dvěma vyhraným turnajům, avšak po velmi nevyrovnaných výkonech ukončí sezonu s negativní zápasovou bilancí na okruhu ATP.

Poprvé sedmadvacetiletý rodák z Bratislavy na sebe výrazněji upoutal pozornost před pěti lety, kdy tehdy jako tenista z chvostu první stovky naznačil, že by Rafael Nadal mohl užívat zakázané látky. Přitom právě k Nadalovi byl Kližan zejména díky svému leváckému forhendu často přirovnáván.

V dalších letech aktuálně nejvýše postavený slovenský hráč přidal i tenisové úspěchy, když v roce 2012 překvapil ve druhém kole US Open tehdy šestého hráče světa Jo-Wilfrieda Tsongu a v následujícím roce se prokousal až do třetí desítky žebříčku ATP. Jestli ale něco Kližana během jeho celé dosavadní kariéry výrazně brzdilo, tak to byly zejména obrovské herní výkyvy. I jejich důsledku totiž nakonec zakončil sezonu 2013 mimo elitní světovou stovku.

V následujících ročnících se již Kližan zabydlel poměrně stabilně v první padesátce, avšak způsob, jakým se v ní udržel v letošní sezoně, je vskutku netradiční. Sezonu totiž zahájil třemi porážkami, aby následně našel mimořádnou formu v hale, v níž si zahrál semifinále v Sofii, a poté ovládl turnaj kategorie ATP 500 v Rotterdamu.

To ale nebylo zdaleka vše. Bratislavský patriot následně zaznamenal čtyři porážky na okruhu ATP v řadě, aby znovu všechny šokoval, když v červenci ovládl další podnik kategorie ATP 500 v Hamburku. Kližan si tak již v polovině sezony zajistil příslušnost k první padesátce žebříčku i pro další sezonu, avšak v jeho případě to bylo spíše na škodu.

Poslední vyhraný zápas v tomto roce totiž zaznamenal rovněž v červenci v osmifinále pražského challengeru, kterého se velmi překvapivě zúčastnil, proti Alexanderu Nedovyesovi a od té chvíle nasbíral velmi nelichotivých šest proher v úvodních kolech turnajů v řadě. Nepříznivou sérii nedokázal prolomit ani nyní na Masters v Paříži, kde ve třech setech podlehl domácímu Nicolasi Mahutovi, a sezonu tak ukončí pravděpodobně na 35. místě žebříčku s negativní (!) zápasovou bilancí na okruhu ATP 14:15.

Nemálo fanoušků si proti sobě Kližan ale popudil nejen svými posledními výkony na kurtu, ale i svým přístupem k reprezentaci své vlasti. Ze zářijového barážového utkání Davis Cupu, v němž Slovensko cestovalo na australskou půdu, se totiž omluvil pro zranění nohy, které si způsobil na US Open, avšak již pouhý den po skončení barážového duelu startoval na turnaji ATP v Métách.

Sympatie fanoušků si sedmadvacetiletý tenista nezískal ani tím, že jako jediný z předních domácích tenistů dosud neprojevil zájem startovat na štědře dotovaném bratislavském challengeru, který je na programu příští týden. Pro slovenského tenistu tak sezona 2016 končí a bude zajímavé sledovat, zda v roce následujícím dokáže opět již poněkolikáté nalézt ztracenou formu.