Ukrajinská hvězda stále nesmí hrát. Mezinárodní tribunál zamítl i další odvolání

- Jan Vojkůvka

Trable vycházející ukrajinské hvězdy Dajany Jastremské neberou konce. Dvacetiletá tenistka má od ledna pozastavenou činnost kvůli údajnému užití dopingu a tento provizorní trest bude platit i nadále. I její další odvolání totiž Mezinárodní sportovní tribunál (CAS) v Lausanne zamítl.

Jastremská se k CAS neodvolala poprvé. Po lednovém pozastavení činnosti se napřed pokusila odvolat k Nezávislému tribunálu ITF s tím, že žádný doping vědomě neužila a že pozitivní test byl výsledkem kontaminace.

Neuspěla, přesto odletěla do Austrálie s tím, že podala v únoru odvolání k CAS. I ten ovšem její pokus o návrat na kurty zamítl a dvacetiletá Ukrajinka v Melbourne hrát nesměla.

Jastremská se v posledních týdnech pokusila o další dvě odvolání. Minulý měsíc její snahu znovu odmítl Nezávislý tribunál a i nyní selhala, když její druhé odvolání k Mezinárodní sportovní arbitráži bylo rovněž zamítnuto. Na základě těchto skutečností ITF oznámila, že Jastremské nebude dovoleno startovat na Roland Garros.

Bývalá 21. hráčka světa a vítězka tří turnajů WTA byla loni 24. listopadu pozitivně testována na zakázanou látku zvanou mesterolon, patřící mezi anabolické prostředky. Test provedla laboratoř Světové antidopingové agentury (WADA) v kanadském Montréalu. Pozastavenou činnost má od 7. ledna.